Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
31.12.2020 02:25

KSK začne v roku 2021 s rekonštrukciou objektov bývalých košických polikliník


Ilustračná snímka: (tasr).


Košický samosprávny kraj (KSK) by mal v budúcom roku začať rekonštrukcie budov piatich bývalých polikliník v Košiciach, ktorých priestory prenajíma prevažne súkromným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.


Na komplexnú obnovu celkovo šiestich objektov je potrebných približne 25 miliónov eur. Keďže kraj takéto zdroje v súčasnosti nemá k dispozícii, celková rekonštrukcia sa zatiaľ bude týkať len jedného zariadenia, a to Juh na Rastislavovej ulici. Takýto postup odobrilo v decembri Zastupiteľstvo KSK.

„Navrhli sme postupné riešenie, to znamená, že v roku 2021 by sa malo čiastkovo rekonštruovať týchto päť polikliník prostredníctvom EPC projektov. To znamená, že by sa na každej mal realizovať približne 20-percentný investičný náklad. Zároveň jedna poliklinika - Juh, ktorá je najviac navštevovaná, by sa mala rekonštruovať komplet. Tam by sa mali skoncentrovať všetky zvyšné finančné prostriedky, ktoré máme v rozpočte, momentálne je to okolo troch miliónov eur, a ešte ďalšie musíme nájsť. Potom postupne by sa mala dorekonštruovať každý rok jedna poliklinika,” uviedol predseda KSK Rastislav Trnka. Dodal, že ak kraj získa v budúcom roku potrebné finančné zdroje z eurofondov, tak by sa mohli realizovať komplexné rekonštrukcie pri všetkých zariadeniach.

Odhad potrebných investícií na komplexnú rekonštrukciu bývalej polikliniky Juh je 5,4 milióna eur. Objekty vo vlastníctve KSK, ktoré treba obnoviť, zahŕňajú aj bývalé polikliniky Sever, Východ, Nad Jazerom a Staré mesto.

Pri tzv. EPC projektoch so zvýšením energetickej efektívnosti budov sa náklady na modernizáciu splácajú z financií ušetrených za prevádzku.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.05.2020
KSK chce zrekonštruovať most nad železničnou traťou za obcou Kluknava
Most nad železničnou traťou Košice - Žilina za obcou Kluknava v okrese Gelnica plánuje Košický samosprávny kraj (KSK) zrekonštruovať, aktuálne vyhodnocuje ponuky predložené v rámci verejného obstarávania.
viac
29.12.2020
NSK plánuje na budúci rok preinvestovať desiatky miliónov eur
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) plánuje v roku 2021 investície do viacerých oblastí. Aj napriek tomu, že pre pandémiu ochorenia COVID-19 očakáva výpadok príjmov, na investičné akcie vyčlenil desiatky miliónov eur.
viac
28.01.2021
Na rekonštrukciu škôl a športoviská je v rozpočte takmer 11 miliónov eur
Obdobie pandémie, keď sa žiaci vzdelávajú z domu, využíva Košický samosprávny kraj (KSK) na rekonštrukciu budov krajských stredných škôl a internátov aj výstavbu športovísk. V rozpočte na tento rok je na to vyčlenených takmer 11 miliónov eur.
viac
29.01.2021
Detská železnica v Košiciach prejde obnovou
Na historickej úzkorozchodnej železničke v Košiciach by mali pribudnúť nové vozne. V rámci cezhraničného projektu plánujú tiež rozsiahlejšiu opravu trate či kotla najstaršej prevádzkyschopnej úzkorozchodnej parnej lokomotívy U36 003.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %