Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
14.05.2022 12:50

Kultúrna pamiatka roka Fénix pozná víťazov


Kultúrna pamiatka roka – Fénix


Držiteľmi ceny Fénix sa v rámci 15. ročníka rovnomennej súťaže stali Kostol sv. Jána Krstiteľa na cintoríne v Modre, Meštiansky dom v opevnení Martineum v Bratislave a hrad Uhrovec.


Pätnásty ročník súťaže „Kultúrna pamiatka roka – Fénix“ priniesol dosiaľ najvyšší počet prihlásených národných kultúrnych pamiatok - 31, ako aj rekordný počet 78 560 hlasujúcich v rámci súťaže o cenu Nadácie SPP.

Odborná porota vyberala víťazov po absolvovaní obhliadok „in situ“, teda priamo na mieste, a po dôkladnom zvážení zvládnutia procesu obnovy i príbehu každej pamiatky, spomedzi 12 historických pamiatok. Všetky pamiatky boli obnovené v rokoch 2020 a 2021.

V rámci 15. ročníka súťaže Kultúrna pamiatka roka – Fénix odborná porota udelila tri hlavné ceny.

Ich držiteľmi sa stali:

Kostol sv. Jána Krstiteľa na cintoríne v Modre za príkladnú obnovu a reštaurovanie národnej kultúrnej pamiatky

Meštiansky dom v opevnení Martineum v Bratislave za záchranu ruiny národnej kultúrnej pamiatky, jej sfunkčnenie a integráciu do historického jadra mesta Bratislava 

Hrad Uhrovec za vysoko odborný a profesionálny prístup pri záchrane, sanácii a sprístupnení hradných ruín, najmä hospodárskej budovy.

Osobitný titul „Adept na kultúrnu pamiatku roka – Fénix“ si od vyhlasovateľov a partnerov súťaže prevzali zástupcovia Židovskej náboženskej obce za projekt obnovy a reštaurovania unikátnych náhrobkov zo staronového židovského cintorína v Bratislave. Odborná porota zároveň udelila Mgr. Ľubici Kadlec Melišovej čestné uznanie za výnimočný prístup a osobné nasadenie v procese obnovy a sprístupnenia pamiatok regiónu – Habánskeho mlyna v Sobotišti a objektu Letohrádku v Senici.

V hlasovaní verejnosti najviac hlasov a Cenu Nadácie SPP získal neogotický kaštieľ Esterházyovcov v Galante s obnovenou južnou vežou, ktorý získal 28 047 hlasov z celkového počtu 78 560 hlasujúcich online na stránke www.kpr-fenix.sk.

Laureáti 15. ročníka si okrem sošky Fénixa, ktorej autorom je umelec, výtvarník a sochár Patrik Kovačovský, prevzali aj finančnú odmenu od generálneho partnera súťaže, Nadácie SPP, vo výške 10 000 eur.

Autor: Zdroj: Ministerstvo kultúry SR, ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.11.2018
Ministerstvo ocení najlepšie zrekonštruované pamiatky na Slovensku
Ministerstvo kultúry (MK) SR ocení najlepšie zrekonštruované pamiatky na Slovensku. Víťazi súťaže Fénix - Kultúrna pamiatka roka 2017 budú známi na budúci týždeň. TASR o tom informovali z rezortu kultúry.
viac
25.04.2022
Najkrajšia národná kultúrna pamiatka sa nachádza v Galante
Neogotický kaštieľ Esterházyovcov v Galante sa stal víťazom hlasovania verejnosti o najkrajšiu národnú kultúrnu pamiatku v 15. ročníku súťaže Kultúrna pamiatka roka – Fénix a získa Cenu Nadácie SPP. Rozhodlo o tom 28 047 hlasov z celkového počtu 78 560 hlasujúcich.
viac
14.01.2023
Uzávierka prihlášok v súťaži Fénix - Kultúrna pamiatka roka 2023 je 31. januára
Ministerstvo kultúry SR a partneri súťaže – Nadácia SPP, SPP a mediálny partner RTVS vyhlásili ďalší, v poradí už 16. ročník súťaže, ktorá motivuje, inšpiruje a podporuje vlastníkov cenných kultúrnych pamiatok v neľahkom úsilí o ich záchranu a obnovu.
viac
18.03.2023
Kultúrna pamiatka roka - 16. ročník súťaže Fénix
Nadácia SPP spustila online hlasovanie o najkrajšie obnovenú kultúrnu pamiatku, do ktorého sa môže zapojiť verejnosť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %