Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
14.06.2023 12:35

Kultúrne leto v hlavnom meste ponúkne viac ako 200 podujatí


Snímka zdroj: (Mesto Bratislava).


Bratislava bude najbližšie mesiace opäť zaplnená koncertmi, výstavami, komentovanými prechádzkami, diskusiami o duševnom zdraví či cvičeniami pod holým nebom.


V hlavnom meste odštartuje vo štvrtok (15. 6.) v poradí 48. ročník najväčšieho a zároveň najstaršieho multižánrového festivalu Bratislavské kultúrne leto. Do septembra (9. 9.) ponúkne viac ako 200 kultúrnych podujatí naprieč hlavným mestom.

"V letných mesiacoch viac ako inokedy ožívajú ulice nášho mesta. Som rád, že už tradične pod hlavičkou Bratislavského kultúrneho leta zapĺňajú verejný priestor desiatky podujatí plné umenia, ale aj voľnočasových aktivít," konštatuje primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Medzi festivalové stálice patria Letné gala SND, Medzinárodný gitarový festival J. K. Mertza, VivaMusica!, Dúhový Pride Bratislava, Katedrálny organový festival či Letné shakespearovské slávnosti. Ale aj menšie festivaly ako Spomienka na Deža či Živé Račko.

Medzi desiatkami podujatí bude tento rok aj otvorenie Námestia slobody a spustenie zrekonštruovanej fontány Družba. Obnovený bude tiež jednodňový pouličný festival Noc hudby (21. 6.) prinášajúci rôznorodé hudobné žánre, hudobné zoskupenia a pouličných muzikantov bez ohľadu na skúsenosti. Festival sa v rovnakom dátume koná vo viac ako 120 krajinách sveta.

Program kultúrneho leta sa bude konať na viacerých scénach. V Sade Janka Kráľa budú pondelky patriť joge, stredy cestovateľskému kinu, piatky umeniu mladých a nedele rodinám s deťmi. Cvičiť sa bude tiež každý pondelok večer na Cvičku pod Mostom Lanfranconi. V koncertnej sieni Klarisky sa budú konať nielen hudobné vystúpenia, ale aj swapy (výmeny) oblečenia či silent disco.

V Rómerovom dome budú pripravené kvízy, na mestských hradbách kultúrne večery, ktoré spoja koncerty s premietaním filmov. V letnej čitárni U červeného raka sa bude diskutovať o duševnom zdraví. Nádvorie mestských priestorov na Bielej ulici sa zmení na zelenú oázu, kde si budú môcť návštevníci oddýchnuť či zahrať partiu šachu. Na kultúrnej scéne v Sade Janka Kráľa sa odprezentujú mladí umelci píšuci básne, hrajúci v kapelách či venujúci sa tancu.

Do programu sa počas leta zapájajú aj mestské organizácie, napríklad Galéria mesta Bratislavy, Múzeum mesta Bratislavy, Mestská knižnica v Bratislave či bratislavská zoologická záhrada. Premietaním filmov, koncertmi, divadielkami, dobovým piknikom či rôznymi športovými a kultúrnymi podujatiami prispejú aj viaceré mestské časti.

Program je zverejnený na webovej stránke www.kulturneleto.sk.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.07.2016
Kultúrne leto v Ružinove začne už túto nedeľu
Vystúpením speváckeho zboru Cantus pred Domom kultúry Ružinov začne v nedeľu 3. júla 2016 Kultúrne leto v Ružinove.
viac
14.06.2019
Kultúrne leto v hlavnom meste ponúkne viac ako 260 podujatí
Bratislava bude najbližšie mesiace zaplnená hudbou, koncertmi, tanečnými a divadelnými vystúpeniami, športovými akciami, tvorivými workshopmi, čítačkami či diskusiami.
viac
28.06.2023
Kultúrne leto v meste odštartuje koncert kapely No name
Popradské kultúrne leto (PKL) odštartuje v piatok 30. júna o 19. hodine koncertom kapely No name.
viac
12.07.2023
Modernizované kúpele lákajú návštevníkov programom kultúrneho leta
V Kúpeľoch Sliač sa rozbehla nielen ich priebežná modernizácia, ale ruka v ruke s ňou aj ponuka podujatí, ktoré by mali do areálu prilákať čoraz viac návštevníkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %