Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
22.06.2022 07:45

Kultúrne leto v hlavnom meste ponúkne viac ako 330 podujatí


Snímka zdroj: (Mesto Bratislava).


Bratislava bude najbližšie mesiace opäť zaplnená hudbou, koncertmi, divadelnými vystúpeniami, workshopmi, komentovanými prechádzkami so sprievodcami či filmovými premietaniami.


V hlavnom meste odštartuje v piatok (24. 6.) v poradí 47. ročník najväčšieho a zároveň najstaršieho multižánrového festivalu Bratislavské kultúrne leto. Do konca septembra ponúkne viac ako 330 podujatí na viac ako 50 scénach v rámci celého hlavného mesta.

"Som veľmi rád, že sa počas celého leta budeme môcť tešiť z kultúry v našich uliciach naprieč Bratislavou. Verím, že po dvoch rokoch si spojenie letnej Bratislavy a kultúry budeme môcť vychutnať bez výraznejších obmedzení," uviedol v utorok na tlačovej konferencii primátor Matúš Vallo.

Program festivalu je aj tento rok pripravený tak, aby bolo možné zažiť kultúru na rôznych miestach mesta. V historickom centre budú dominovať dve kultúrne scény, a to Klarisky s koncertmi či divadelnými rozprávkami, a mestské hradby s koncertmi či komunitnými podujatiami. Živou kultúrnou scénou by malo byť aj Nádvorie sv. Jána Nepomuckého pre fanúšikov spoločenských hier.

Chýbať nebudú ani Bratislavské korunovačné dni, Letné shakespearovské slávnosti či hudobný festival VivaMusica!. Súčasťou podujatia bude i 46. ročník Gitarového festivalu J. K. Mertza, 13. ročník Katedrálneho organového festivalu, Medzinárodný mládežnícky festival či Bratislavské divadelné noci. Návštevníci sa môžu tešiť aj na medzinárodný festival súčasného umenia Biela noc, festival umenia Spomienka na Deža, Galaprogram Divých makov či letný open-air festival Tribute Fest 2022.

Nová mestská kultúrna scéna bude opäť v Sade Janka Kráľa s pondelkovými cvičeniami, štvrtkovými diskusiami, piatkovými koncertmi a nedeľnými programom pre rodiny s deťmi. Programovú štruktúru festivalu obohatia aj tento rok programy bratislavských organizácií (Múzeum mesta Bratislavy, Galéria mesta Bratislavy, Mestská knižnica) i viacerých mestských častí.

Svoju kultúru a zvyky rôznych krajín sveta predstavia veľvyslanectvá rôznych krajín na Slovensku. Ukážky bojového umenia aikido, koncert japonských piesní, príprava makisuši a ako vyzerá čajový obrad sa dozvedia návštevníci počas Japonského dňa. Francúzske delikatesy budú môcť ochutnať počas Francúzskeho dňa.

Počas leta bude pokračovať aj cyklus vychádzok so sprievodcami po Bratislave Rande s mestom. Vychádzky sa budú konať každú stredu a sobotu, špeciálna vychádzka pre rodiny s deťmi bude vždy v nedeľu. Ponuku vychádzok doplnia prehliadky určené pre obyvateľov z Ukrajiny.

Dramaturgom a organizátorom festivalu je Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS). Program bude priebežne dopĺňaný na webovej stránke www.kulturneleto.sk. Oficiálne otvorenie festivalu sa bude niesť v znamení športového podujatia bratislava-inline.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.06.2017
Prípravy na 52. ročník Folklórnych slávností pod Poľanou vrcholia
Najnavštevovanejšie kultúrne podujatie Podpoľania, 52. ročník Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve sa blíži, mesto dolaďuje organizačné prípravy. Festival sa rozozvučí v Detve od štvrtku 6. júla v Dome kultúry A. Sládkoviča a od piatku 7. do nedele 9. júla 2017 v areáli prírodného amfiteátra.
viac
16.07.2021
Bratislava má novú kultúrnu scénu, otvorili ju v Sade J. Kráľa
V bratislavskom Sade Janka Kráľa otvorili vo štvrtok novú kultúrnu scénu, ktorá spestrí program 46. ročníka mestského festivalu Kultúrne leto.
viac
16.06.2022
Na námestie sa opäť vracia kultúrne leto
Po dvoch rokoch sa na popradské námestie vráti kultúrne leto. Radnica na svojej stránke informovala, že tento rok sa môžu obyvatelia i návštevníci mesta opäť tešiť na revivalové štvrtky, koncertné piatky, rozprávkové a divadelné soboty i folklórne nedele.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %