Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
06.07.2022 02:25

Kultúrne organizácie kraja ponúkajú počas leta bohatý program


Snímka zdroj: (PSK).


Kultúrne organizácie Prešovského samosprávneho kraja (PSK) si aj toto leto pre svojich návštevníkov pripravili bohatý program. Pôjde o rôzne kultúrne a spoločenské akcie, ako sú napr. výstavy, predstavenia, besedy, folklórne prehliadky, koncerty. Informovala o tom hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.


V Krajskom múzeu v Prešove odštartujú sezónu v Rákociho paláci podujatia pre deti - Detská univerzita v spolupráci s Prešovskou univerzitou a divadelné predstavenie Divadla Portál. Archeopark v Hanušovciach nad Topľou vráti opäť návštevníkov do praveku workshopmi Praveká keramika v Archeoparku – Živá archeológia.

"Jeden júlový týždeň bude patriť v Ľubovnianskom múzeu – hrad v Starej Ľubovni hradnému divadlu s názvom Cesta do kráľovstva. Chýbať nebudú tradičné Hradné slávnosti," uviedla Jeleňová.

Prázdniny v Múzeu v Kežmarku začnú dokumentárnou inscenáciou Krvavé dejiny o vysídlení Nemcov z Československa v rokoch 1945 – 1946. Podtatranské múzeum v Poprade si pripravilo pre záujemcov prednášky na rôzne témy.

V skanzene Šarišského múzea v Bardejovských kúpeľoch bude pre návštevníkov pripravená Prehliadka rusínskeho a šarišského folklóru. Historická radnica v Bardejove sa stane miestom konania komorného koncertu s názvom Kultúrne leto Bélu Kélera. Folklór bude dominovať aj podujatiam pripraveným vo Vihorlatskom múzeu v Humennom.

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach si počas oboch prázdninových mesiacov pripravilo prednášky a besedy s názvom Art talks.

Krajská galéria v Prešove bude v auguste spoluorganizovať 14. ročník sochárskeho sympózia Práci česť. Tatranská galéria v Poprade pripravila pre deti Denný tábor malých umelcov v dvoch turnusoch v súbehu s výnimočným výstavným projektom Fero Lipták – Vedľajšie účinky.

V lete ponúka mnohé aktivity a podujatia aj osem knižníc v pôsobnosti PSK. Päť osvetových stredísk PSK bude žiť najmä prehliadkami folklóru a tvorivými dielňami.

Astronomické observatórium na Kolonickom sedle Vihorlatskej hvezdárne v Humennom pripravilo podujatie Večer pod hviezdami. Hvezdáreň a planetárium v Prešove ponúkne tradičné štvrtkové večerné programy, verejné pozorovanie a expedíciu Perzeidy v Roztokách.

Divadelné prázdniny budú pre divadlá v pôsobnosti krajskej samosprávy kratšie, hrať sa bude prvé a posledné dva prázdninové týždne. Poddukelský umelecký ľudový súbor (PUĽS) odprezentuje obľúbené predstavenia Návraty, Kráčali pod nami a Reprezentačný koncert na domácej aj zahraničnej pôde.

Bližšie informácie k podujatiam nájdu záujemcovia na webstránkach kultúrnych organizácií, ako aj profiloch na sociálnych sieťach.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.04.2022
Oslavy Dňa mesta Košice prinesú okolo 50 podujatí
Približne 50 hlavných a sprievodných podujatí je pripravených pri príležitosti 28. ročníka osláv Dňa mesta Košice, ktorý oficiálne potrvá od 29. apríla do 8. mája. Informovalo o tom vedenie mesta na štvrtkovom brífingu.
viac
19.07.2022
Cechové hody a jarmok priblížia banícke tradície i prácu remeselníkov
Mesto Kremnica ožije v sobotu (23. 7.) baníckymi i remeselnými tradíciami. Kremnický jarmok a cechové hody aj tento rok do mesta prinesú kultúrny program, stánky s remeselnými výrobkami či gastronomické špeciality. Na webovej stránke o tom informuje samospráva.
viac
16.11.2022
Do mesta sa po dvoch rokoch vrátia tradičné vianočné trhy
Do Banskej Bystrice sa po dvoch rokoch vrátia vianočné trhy v rozsahu, ako ich obyvatelia mesta poznajú z obdobia pred pandémiou nového koronavírusu.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %