Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
13.10.2016 09:15

Kunešovské lúky chcú zaradiť do zoznamu území európskeho významu


Kunešovské lúky.


Kunešovské lúky v Kremnických vrchoch plánujú zaradiť do národného zoznamu území európskeho významu. Po ich zaradení bude na území platiť 3. stupeň ochrany prírody.


Ako priblížila Monika Farbiaková zo Správy chránenej krajinnej oblasti Štiavnické vrchy, územie je navrhované zaradiť na zoznam z dôvodu zachovania alebo zlepšenia stavu ochrany biotopov a druhov európskeho významu.      

V prípade Kunešovských lúk ide napríklad o zvonček hrubokoreňový. Ochrana sa navrhuje pre výskyt kvetnatých vysokohorských a horských psicových porastov na silikátovom substráte. Predmetom ochrany v území sú aj bezkolencové lúky, vlhkomilné vysokobylinné lemové spoločenstvá na poriečnych nivách od nížin do alpínskeho stupňa, nížinné a podhorské kosné lúky či prechodné rašeliniská a trasoviská.       

Kunešovské lúky o rozlohe 144 hektárov sa nachádzajú v katastrálnych územiach Kremnica, Kremnické Bane a Lúčky. Predrokovanie návrhu o zaradení do národného zoznamu sa už uskutočnilo na Obecnom úrade v Kremnických Baniach. Podľa Farbiakovej trvá proces zápisu aj niekoľko rokov. "Návrh bude teraz predložený Európskej komisii," dodala v tejto súvislosti.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.06.2016
Poslanci stoja na strane občanov a sú proti ťažobným záujmom investora
Prešovskí krajskí poslanci sa na dnešnom zastupiteľstve postavili za pisateľov otvoreného listu, ktorí nesúhlasia s prieskumnými prácami na území, kde sa nachádzajú ložiská ropy a zemného plynu.
viac
22.11.2016
Ochranári žiadajú ministra, aby podporil vyhlásenie NP Podunajsko
Členovia Slovenského ochranárskeho snemu sa obrátili na ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) s výzvou, aby podporil vyhlásenie Národného parku Podunajsko.
viac
25.09.2017
Envirorezort predložil návrh na spoločnú ochranu lesov
Minister životného prostredia László Sólymos dnes (25. 9.) na agrorezorte predstavil návrh Národného memoranda o lese.
viac
25.10.2022
Obce na území NP môžu do konca novembra žiadať o dotáciu z envirofondu
Environmentálny fond spustil výzvu na podporu obcí, ktoré sa nachádzajú na území národných parkov (NP). O dotáciu v maximálnej výške 100 000 eur sa môžu uchádzať do 30. novembra 2022.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %