Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
03.06.2020 02:35

Kúriu Ambrovec po trojročnej prestávke opäť sprístupnili verejnosti


Snímka zdroj: (tasr).


Honosne zariadený interiér šľachtického obydlia, život a tvorbu Jozefa Miloslava Hurbana a historické nálezy z hradu Beckov ponúka návštevníkom zrekonštruovaná kúria Ambrovec v Beckove. Po trojročnej prestávke je po utorkovom slávnostnom otvorení pripravená od stredy (3. 6.) prijímať návštevníkov.


Ako informovala Radovana Keliarová z oddelenia marketingu Trenčianskeho múzea v Trenčíne, Beckov patril v minulosti k sídlam s najväčšou hustotou šľachtických a zemianskych rodín v celom Uhorsku.

„Význam Beckova dodnes pripomína veľký počet kúrií, ktoré vybudovali v 17. storočí. V jednej z nich, patriacej rodine Ambrovcov, sídli expozícia Trenčianskeho múzea v Trenčíne. Venovaná je histórii Beckova a slávnym osobnostiam, ktoré sa tu narodili, alebo tu pôsobili a ktorá po trojročnej prestávke o sebe znova dáva vedieť,“ priblížila Keliarová s tým, že prvá expozícia tu bola už v roku 1988 a návštevníkom ponúkala nálezy z hradu, exponáty zo sakrálnych stavieb a poľnohospodárske nástroje.

Od nových expozícií očakáva vedenie múzea predovšetkým zvýšenie návštevnosti a verí v skvalitnenie služieb a zvýšenia úrovne cestovného ruchu v regióne. Úpravou a revitalizáciou kúrie sa vytvára priestor na vystavenie kľúčových zbierkových predmetov, kultúrne vyžitie, relax a nové zážitky v podobe prednášok a aktivít pre rôzne vekové kategórie.

Kúria Ambrovec je pre verejnosť otvorená počas sezóny okrem pondelka – v čase od 9.00 do 17.00 hod.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.11.2016
Košický kraj je skokanom roka v návštevnosti
Košický kraj sa stal skokanom roka v návštevnosti. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky (ŠÚ SR).
viac
29.09.2020
Hrad Beckov navštívilo túto turistickú sezónu približne 63 000 ľudí
Tohtoročnú letnú turistickú sezónu na hrade Beckov taktiež ovplyvnila pandémia nového koronavírusu. Napriek tomu na hradnú zrúcaninu v srdci Považia zavítalo doposiaľ približne 63 000 ľudí.
viac
25.05.2021
BBSK prichádza s výnimočným MÚZPAS-om
Do štyroch múzeí a jednej galérie v Banskej Bystrici a okolí sa počas tejto sezóny dostanú návštevníci za zvýhodnenú cenu a prostredníctvom jedinej vstupenky. Atraktívny MÚZPAS pripravil Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) v spolupráci s OOCR Stredné Slovensko a Mestom Banská Bystrica.
viac
16.12.2021
Región Horehronie a Liptov otvorili zimnú sezónu v olympijskom duchu
Oblastná organizácia cestovného ruchu REGIÓN HOREHRONIE a LIPTOV spoločne otvorili 15. decembra 2021 zimnú sezónu plnú noviniek, sprievodných akcií a scénických programov pre všetkých, ktorí plánujú tráviť voľné chvíle na špičkovo upravených svahoch a v areáloch lyžiarskych stredísk.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %