Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
14.12.2020 02:35

Kyjatické hračky by sa mohli znova vyrábať priamo v Kyjaticiach


Kyjatické drevené hračky.


V obci Kyjatice v Rimavskosobotskom okrese by mohla byť obnovená výroba tradičných drevených kyjatických hračiek, ktorá tam zanikla pred niekoľkými desaťročiami.


Takýto zámer má ich výrobca Ladislav Hedvigi z Rimavských Zalužian, ktorý na uvedený účel začal opravovať objekt bývalej obecnej školy, ktorý dostal ako dar od evanjelickej cirkvi.

„Táto takmer dvestoročná budova bola pôvodne stará škola a byt pre učiteľa. Ja som si predsavzal, že tu urobím nejaké miesto, kde kyjatické hračky budú aj vystavené. Malo by ísť o interaktívnu výstavu, teda deti sa s nimi budú vedieť aj pohrať. Okrem toho by tu mala byť aj nejaká výroba, napríklad v chránenej dielni,” načrtol Hedvigi s tým, že pri výrobe by sa uplatnil jeden až dvaja zamestnanci.      

V pripravovanej prevádzke budú môcť návštevníci podľa neho vidieť nielen postup výroby hračiek, ale v prípade záujmu si ich zhotovenie aj vyskúšať. Dodal, že základné opravy budovy zatiaľ financoval z vlastných prostriedkov, ale pokúsi sa získať peniaze z grantov a výziev. „Musím v prvom rade vypracovať projekt, ktorý už mám v hlave, ale potrebujem ho preniesť na papier. Som pripravený hľadať podporu zo všetkých zdrojov,” avizoval.      

Podľa starostu Kyjatíc Slavomíra Kujana by sa škola po rekonštrukcii mohla stať novou dominantou dediny. „Je v celkom dobrom stave, hoci, samozrejme, potrebuje obnovu. Myslím si však, že sa to podarí a výroba hračiek, ktoré sú vlastne naším kultúrnym dedičstvom, sa rozbehne,” uviedol starosta s tým, že zámeru je samospráva celkovo naklonená.      

Okrem Kyjatíc by sa kyjatické hračky mohli vyrábať aj v neďalekých Rimavských Zalužanoch, kde Hedvigi býva. „Plánujeme rozbehnúť spoluprácu cez obecný podnik,” avizoval starosta Milan Medveď.      

Pre kyjatické hračky sú typické ryté, prevažne kruhové ornamenty, ktoré sa v bukovom dreve namorenom prírodnými moridlami vytvárali pomocou kružidla s rydlom. Hračky bývali rôznych tvarov. Typická je pre ne napríklad forma koníka či kohútika na podložke s kolieskami, ale bežný bol tiež fúrik, ježko či postieľka.      

Podľa údajov samosprávy Kyjatíc ešte v 80. rokoch 20. storočia vyrábali hračky priamo v dedine dvaja poslední výrobcovia, Ján Beňo a Július Petráš. Po ich smrti výroba hračiek v obci zanikla. V 90. rokoch pokračoval v tradícii výroby týchto hračiek Rudolf Stehlík z Veľkých Teriakoviec, ten však v roku 2010 zomrel. Jediným súčasným výrobcom kyjatických hračiek v regióne je Ladislav Hedvigi.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.03.2020
Z nevyužívanej budovy bývalej školy spravia zariadenie pre seniorov
V obci Píla v okrese Žarnovica sa rozhodli nájsť nové využitie pre nevyužívanú budovu bývalej základnej školy. Vďaka dotácii z objektu spravia zariadenie sociálnych služieb pre seniorov.
viac
02.09.2020
Biely Kostol pripravuje po šestnástich rokoch novú kontajnerovú školu
Po šestnástich rokoch sa vráti do Bieleho Kostola pri Trnave základná škola (ZŠ). Bude stáť na inom mieste ako jej predchodkyňa, bude kontajnerová a rozrastať sa bude postupne. Podľa starostky Ivety Paulovej by prvých žiakov mala privítať už o rok, v septembri 2021.
viac
08.02.2021
Zatiaľ nie je známe, či sa budova bývalej školy dočká obnovy
Zatiaľ nie je známe, či sa budova bývalej školy v historickej časti Detvy dočká obnovy. Viaceré staré domy v tejto lokalite sú obnovené alebo ich obnovujú, zničená poschodová stavba však dlhodobo chátra.
viac
25.10.2023
Obec Močenok získala dotáciu na rekonštrukciu budovy materskej školy
Obec Močenok v okrese Šaľa plánuje zrekonštruovať budovu miestnej materskej školy. Na rekonštrukciu získala samospráva nenávratnú finančnú podporu vo výške 1.203.417 eur z programu Obnova verejných historických a pamiatkovo chránených budov, informoval starosta Roman Urbánik.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %