Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
21.01.2023 09:55

Kysucké samosprávy žiadajú informácie o štátnej pomoci, avizujú protesty


Na snímke zľava ústredný riaditeľ ZMOS Michal Kaliňák, podpredseda ZMOS Jozef Božik a predseda Združenia miest a obcí Kysúc Matej Šimášek počas rokovania členov ZMOK k energetike - niekoľkonásobne vyššie zálohové platby na pôde Mestského úradu v Čadci dňa 20. januára 2023. FOTO TASR - Erika Ďurčová


Kysuckí starostovia a primátori žiadajú vládu, aby do konca januára informovala o poskytnutí kompenzácií za výpadky financií v dôsledku energetickej krízy, inflácie a prijatia právnych predpisov. V prípade nereagovania zo strany štátu avizujú protesty spoločne s obyvateľmi.


Informovali o tom v Kysuckej deklarácii, ktorú prijali v piatok v Čadci na rokovaní Združenia miest a obcí Kysúc (ZMOK).       

"Žiadame, aby kompenzácie za finančné výpadky samospráv neboli realizované formou refundácie, ale formou predfinancovania. Žiadame, aby štát v čo najkratšom termíne zverejnil daňovú prognózu Ministerstva financií SR. V prípade nereagovania na deklarované požiadavky pristúpia mestá a obce spoločne s obyvateľmi k protestom," uviedol predseda ZMOK a primátor Čadce Matej Šimášek.       

Podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a primátor Partizánskeho Jozef Božik upozornil, že predstavitelia samospráv z celého Slovenska avizujú zatváranie plavární či zimných štadiónov. "Potom prídu na rad materské a základné školy. Stav je skutočne vážny. Sme krajina, ktorá zabúda na to, že 70 percent služieb vykonávajú samosprávy. Spokojnosť občanov sa začína v každej obci a meste v SR," podotkol.       

Samosprávy sa podľa neho dohodli, že prvý protest v rámci Slovenska bude 30. januára. "Chceme v obciach a mestách vypnúť časť verejného osvetlenia. Ako signál, že nám zhasína aj svetielko nádeje," dodal Božik.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.08.2020
Čo je za odmietnutím odložiť triedenie kuchynských bioodpadov?
Na zavedenie zberu kuchynského bioodpadu ostávajú samosprávam štyri mesiace. Okrem iných nie v Bratislave a v Košiciach, v ktorých ho budú naďalej - ako súčasť zmiešaného komunálneho odpadu - energeticky zhodnocovať ešte dva roky v mestských spaľovniach.
viac
26.11.2020
Len aby sme si neublížili
Na Slovensku stále častejšie počúvame o potrebe modernizácie samosprávy.
viac
22.04.2021
ZMOS vyzýva vládu na zabezpečenie dofinancovania preneseného výkonu
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vyzýva vládu SR, aby v súvislosti so spoločnými úradovňami zabezpečila dofinancovávanie preneseného výkonu.
viac
20.07.2021
Podľa prieskumu by mala byť civilná ochrana v pôsobnosti štátu
Združenie miest a obcí Slovenska sa v nedávnom reprezentatívnom prieskume medzi štatutárnymi predstaviteľmi miest a obcí sústredilo na viaceré aspekty civilnej ochrany. Dáta naznačujú, akým smerom je potrebné orientovať pozornosť na zvýšenie efektivity činnosti civilnej ochrany.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %