Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
07.08.2019 03:05

L. Sólymos verí, že v roku 2020 bude SR blízko cieľa recyklovať 50 percent odpad


Minister životného prostredia László Sólymos. Snímka zdroj: EurActiv


Minister László Sólymos verí, že v roku 2020 bude Slovensko "veľmi blízko" k európskemu cieľu 50-percentnej recyklácie odpadu. Povedal to v rozhovore pre TASR s tým, že to bude závisieť napríklad od podpory budovania recyklačných kapacít alebo úpravy započítavania bioodpadu do triedeného zberu.


Sólymos poukazuje na štatistiku, podľa ktorej sa od roku 2015 do 2018 miera recyklácie zvýšila o 150 percent. "A to sú len čísla z roku 2018. Odvtedy sme napríklad novelou zákona zaviedli ciele zberu pre organizácie zodpovednosti výrobcov alebo naviazali cenu skládkovania na percento vytriedenia," dodáva.       

Okrem krokov na zvyšovanie vytriedenia odpadu je podľa neho dôležité aj budovanie recyklačných kapacít. "Recyklačný priemysel už teraz podporujeme nemalými peniazmi z európskych zdrojov," pripomenul s tým, že v súčasnosti sa rozhoduje o ďalšom programovom období a o tom, koľko peňazí z EÚ bude môcť ísť práve na tento účel.       

Štatistiky by tiež podľa ministra mohlo zlepšiť započítavanie spracovania biologicky rozložiteľného odpadu v domácich kompostéroch. Očakáva, že s odporúčaním, ako na to, by mohla prísť Európska komisia. V súčasnosti sa odpad spracovaný v domácich kompostéroch nezapočítava do vytriedeného odpadu.       

To podľa slov ministra predstavuje pre obce problém. Od miery vytriedenia odpadu totiž závisí poplatok, ktorý obce platia za skládkovanie. "Niektoré obce kupovali malé kompostéry pre jednotlivé domácnosti, iné vybudovali obecné kompostárne. Kým obec, ktorá má veľkú kompostáreň, si tento odpad môže započítať do percent vytriedeného odpadu, obec s domácimi kompostérmi nie," vysvetľuje Sólymos.       

Ešte pred rokom Európska komisia Slovensko a ďalších 13 krajín upozorňovala na to, že pravdepodobne nesplnia záväzok v roku 2020 recyklovať polovicu odpadu. Európska únia tiež odvtedy prijala ešte ambicióznejšie ciele. Do roku 2025 majú krajiny recyklovať 55 percent komunálneho odpadu, o päť rokov 60 percent a v roku 2035 65 percent. Pre Slovensko sú ciele o niečo miernejšie, získalo päťročný odklad.       

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.05.2019
Nárast recyklácie odpadu je o nastavení politík i investíciách, mienia odborníci
Miera recyklácie komunálneho odpadu v SR je naďalej nízka, podľa posledných čísiel sa pohybuje na úrovni 23 percent, čo je polovica priemeru krajín Európskej únie (EÚ).
viac
10.10.2019
Je tu čas triedenia recyklovateľných častí zmesového odpadu
Slovensko bude môcť v roku 2035 ukladať na skládky iba 10 percent komunálnych odpadov a bude musieť recyklovať 65 percent. To však podľa odborníkov znamená, že bez seriózneho zhodnotenia (triedenia) všetkých dostupných recyklovateľných druhov komunálnych odpadov to nepôjde.
viac
01.08.2020
Poradia si obce a mestá s kuchynským odpadom?
Od januára 2021 musia mestá a obce zabezpečiť občanom možnosť triedenia zberu kuchynského odpadu.
viac
03.01.2022
Podiel triedenia odpadov rastie, skládkovanie kleslo pod 50 percent
V roku 2020 prvýkrát skončila na skládkach menej ako polovica komunálneho odpadu (49,7 percenta). Potvrdzujú to výsledky Štatistického úradu SR a Eurostatu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %