Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
11.10.2021 01:50

Ľ. Vačok: EF plánuje v krajských mestách otvoriť regionálne centrá


Environmentálny fond - logo


Environmentálny fond (EF) plánuje v krajských mestách na Slovensku otvoriť regionálne centrá. Fond aktuálne pracuje na otvorení prvej prevádzky v Košiciach, ďalšie centrum by malo byť v Banskej Bystrici.


Pomáhať majú v komunikácii so žiadateľmi pri poskytovaní podpory z EF, ako aj pri eliminovaní často opakovaných chýb v tomto procese. V rozhovore pre TASR to uviedol riaditeľ EF Ľubomír Vačok.       

Na otvorenie regionálneho centra Envirofondu v Košiciach reagoval Košický samosprávny kraj podľa Vačoka pozitívne. Fond chce mať v centre človeka, ktorý bude "pravou rukou" pre starostov a na ktorého sa budú môcť obrátiť pri problémoch so žiadosťami, prípadne informovať sa o aktuálne pripravovaných výzvach a špecifikáciách, priblížil Vačok.  

Druhé centrum by mohlo vzniknúť v Banskej Bystrici. V tomto prípade EF komunikuje so Slovenskou agentúrou životného prostredia, ktorá v tomto okresnom meste sídli. "Oni majú cieľ vytvoriť desať regionálnych centier, ale ich projekt je v štádiu príprav. Ak by SAŽP úspešne rozbehla tento projekt, tak by sme to skumulovali," poznamenal Vačok.       Obce, ako žiadatelia o dotácie, často podávajú Envirofondu zlé podklady či žiadosti. "Cieľom regionálnych centier je byť bližšie k žiadateľom a minimalizovať neúspešnosť ich žiadostí o dotáciu, ktoré sú vyradené v procese formálnej správnosti," povedal Vačok.       

Environmentálny fond bol zriadený na realizáciu štátnej podpory starostlivosti o životné prostredie a jeho tvorbu. Jeho cieľom je poskytovať finančné prostriedky žiadateľom vo forme dotácií alebo úverov na podporu projektov zameraných na dosiahnutie cieľov environmentálnej politiky na celoštátnej, regionálnej alebo miestnej úrovni.   

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.05.2017
Na projekty oživenia okolia Dunaja poputuje vyše 55 000 eur
Na podporu projektov na kultivovanie a oživenie prostredia Dunaja a Malého Dunaja poputuje z Dunajského fondu vyše 55 000 eur. Peniaze v rámci druhej grantovej výzvy získalo osem projektov neziskových organizácií. Podporené budú aktivity od Bratislavy až po Komárno.
viac
20.07.2020
Považskobystrická radnica získala viac ako 50 000 eur za separovanie odpadu
Viac ako 50 000 eur získala považskobystrická radnica od Environmentálneho fondu za triedenie odpadu v minulom roku. Podiel separovania odpadu dosiahol v meste v minulom roku takmer 33-percentnú úroveň.
viac
01.06.2021
Na kultúrne projekty menšín rozdelil FPKNM v roku 2020 takmer 8 mil. eur
Fond na podporu kultúry národnostných menšín (FPKNM) v roku 2020 prerozdelil finančnú pomoc v celkovej výške 7 950 311 eur, podporu získalo 1509 projektov.
viac
17.02.2023
EF poskytne podporu obciam v oblasti odpadového hospodárstva
Environmentálny fond (EF) poskytne pomoc v oblasti rozvoja obehového a odpadového hospodárstva. Žiadatelia sa môžu o dotáciu uchádzať do 17. apríla. Informovala o tom vedúca oddelenia komunikácie a propagácie EF Tamara Lesná.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %