Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
10.03.2020 07:30

Lacného dreva z Lesov SR sa predalo málo


Ilustračná snímka: (int.).


Ponuka lacného predaja kalamitného dreva od Lesov SR pre obyvateľov slovenského vidieka, ktorí toto palivo využívajú na vykurovanie svojich príbytkov, neprinieslo očakávaný efekt. Z ponuky približne 200 000 kubických metrov (m3) sa počas zimy predalo len necelých 1200 m3.


Drevo bolo k dispozícii v rámci 17 odštepných závodov štátneho podniku. „K samotnej realizácii došlo len v šiestich odštepných závodoch, a to v Šaštíne, Prievidzi, Považskej Bystrici, Žiline, Čiernom Balogu a v Kriváni,” uviedol hovorca Lesov SR Pavel Machava. „Najlepšia spolupráca bola medzi Obecným úradom Čierny Balog a Odštepným závodom Lesy SR Čierny Balog. Tam sme miestnemu obyvateľstvu dodali 801 m3 ihličnatej vlákniny,” doplnil Machava. Za predané drevo podnik utŕžil približne 18 000 eur bez DPH.

Cieľom projektu, ktorý sa realizoval v decembri a januári, bolo využiť kalamitné drevo, ktoré nie je možné predať pre nízku kvalitu za štandardných obchodných podmienok a hrozí mu úplné znehodnotenie, a tiež pomôcť ľudom v zložitej sociálnej situácii. Lesy SR predávali m³ dreva za 18,24 eura.

Podľa primátora Hriňovej Stanislava Horníka o kúpu lacného dreva prejavilo v meste záujem šesť osôb. Oprávnenými odberateľmi boli poberatelia dávky v hmotnej núdzi a mnohodetné rodiny v núdzi. Jedna domácnosť pritom mohla zakúpiť maximálne päť kubíkov dreva.

„Lesy SR nám v polovici decembra určili miesto na odvoz kalamitného dreva v chotári obce Málinec. Miestny prepravca dreva nám ale v starom roku, dokedy projekt trval, nedokázal dopravu zabezpečiť,” uviedol.

Keďže projekt trval len krátky čas, samospráva nedokázala proces stihnúť a objednávku nakoniec odvolala. V susednej Detve proces pre nízky záujem ľudí ani nezačali.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.11.2020
Lesníci sprístupnia Veľkú Javorinu výstavbou novej cyklotrasy
Najvyšší vrch Bielych Karpát – Veľkú Javorinu sprístupnia zo slovenskej i českej strany milovníkom cykloturistiky. Slovenskí a českí lesníci stavajú z eurofondov z oboch strán hranice na vrchol Veľkej Javoriny cyklotrasu.
viac
19.03.2021
Žiadne pálenie slovenských lesov nebude
Ministerstvo hospodárstva SR nepodporilo intenzívnejšie využívanie tzv. biomasy v teplárenstve, a teda väčší výrub a pálenie slovenských lesov. Nedávne vyjadrenia europoslanca Martina Hojsíka sa preto nezakladajú na pravde.
viac
26.04.2021
Verejnosť sa môže zapojiť do projektu Milión stromov pre Slovensko
Príroda na Slovensku by mala do budúcna podstatne ozelenieť. Zlepšiť biodiverzitu lesov prostredníctvom výsadby drevín bude môcť verejnosť v rámci projektu Milión stromov pre Slovensko pod záštitou občianskeho združenia (OZ) Moje Slovensko, Lesov SR a nezávislého združenia PEFC Slovensko.
viac
22.12.2021
Ochrana a obnova lesa musia mať prednosť pred finančným ziskom z predaja dreva
Hospodárenie v lesoch na Slovensku sa riadi nejednotnými pravidlami, investície do obnovy a výsadby lesa sú nedostatočné. Trvalo udržateľné hospodárenie s drevom s dôrazom na spoločenskú a ekologickú hodnotu lesa by malo mať podľa predsedu NKÚ SR Karola Mitríka prednosť pred ziskom z predaja dreva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %