Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
28.06.2019 10:30

Ľadový expres sa vracia na trať


Ilustračný výrez plagátu


Košický samosprávny kraj prostredníctvom svojej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus aj tento rok spúšťa mimoriadny turistický vlak Ľadový expres. Premávať začne už od tejto soboty (29.6.2019) na trase Košice – Dobšinská ľad. jaskyňa – Červená Skala.


Novinkou je nadväzujúca autobusová kyvadlová doprava smerom na Hrabušice.

Od začiatku školských prázdnin budú môcť turisti na cestu do NP Slovenský raj využiť jediný priamy vlakový spoj. Obľúbený Ľadový expres bude premávať každú sobotu až do 31. 8. 2019 (vrátane) na trase Košice – Kysak – Margecany – Gelnica – Nálepkovo – Mlynky – Dedinky – Stratená – Dobšinská ľadová jaskyňa – Telgárt, penzión – Červená Skala a späť. Vlani toto priame spojenie Košíc s južnou časťou Slovenského raja zožalo obrovský úspech a inšpirovalo viaceré slovenské regióny k zavedeniu podobných produktov.  

Ľadový expres časovo nadväzuje na Gemerský expres, ktorý premával počas mesiacov máj a jún z Košíc do oblasti Gemera. Cieľom týchto mimoriadnych vlakových spojení je posilnenie domáceho cestovného ruchu a zjednodušenie dostupnosti turisticky zaujímavých miest verejnou dopravou. V prípade Ľadového expresu ide o menej exponovanú južnú časť NP Slovenský raj a lokality ako Dobšinská ľadová jaskyňa, Stratená, Palcmanská Maša, Havrania skala či Ranč pod Ostrou skalou. 

„Ľadový expres bol bestsellerom minulého leta, celkovo prepravil 2 600 cestujúcich. Podobný úspech mal aj Gemerský expres. V tomto roku chceme začať vyhodnocovať naše doterajšie aktivity, aby sme vedeli vo väčšej miere spolupracovať s aktérmi v cestovnom ruchu a zvyšovať kvalitu ponúkaných služieb. Aj preto bude v rámci letnej edície Ľadového expresu novinkou autobusové kyvadlové spojenie smerom na Hrabušice. Návštevníci sa tak jednoduchšie dostanú  do niektorých známych stredísk Slovenského raja,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.  

Autobusové kyvadlové spojenie bude odchádzať v časovej nadväznosti na príchod vlaku do Stratenej. Trasa autobusu: Stratená, č.d. 27 – Kopanec, Sedlo – Hrabušice, Veľký Sokol, ústie – Hrabušice, píla – Hrabušice , majer – Hrabušice rázc., Podlesok – Vydrník, žel. Stanica.  

Všetky informácie o Ľadovom exprese, ako aj inšpirácie na turistiku v cieľovej lokalite, nájdu záujemcovia na stránke vylety.kosiceregion.com, kde funguje aj online predaj cestovných lístkov. Tie je možné si zakúpiť aj osobne v Regionálnom informačnom bode na Hlavnej 48 v Košiciach.

Cena jednosmerného lístka – bez ohľadu na nástupnú a výstupnú stanicu – pre dospelú osobu je 6 eur, zľavnený lístok pre deti, seniorov a osoby ŤZP stojí 3 eurá.

Autor: (TS-Košice Región Turizmus)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.06.2018
Národný park Slovenský raj oslavuje 30 rokov
Zelený rezort začal využívať predkupné práva v národných parkoch a chce štátne pozemky v bezzásahových oblastiach dať do správy Štátnej ochrany prírody
viac
02.03.2022
V Slovenskom raji vznikne Cesta bojovníka v čarovnom lese
V Slovenskom raji vznikne Cesta bojovníka v čarovnom lese. Ide o zážitkovú cestu, ktorá spája fyzickú aktivitu, odpočinok i históriu miestnej lokality v okolí Marcelovho hradu.
viac
18.03.2022
V okolí Slovenského raja pribudnú odpočívadlá i nabíjacie stanice pre cyklistov
V obciach v blízkosti Národného parku (NP) Slovenský raj pribudnú nové odpočívadlá s nabíjacími stanicami na elektrobicykle.
viac
03.08.2022
Kopanecké lúky v Slovenskom raji opäť pokosia ručne
V Národnom parku (NP) Slovenský raj budú po roku opäť kosiť ručne vzácne Kopanecké lúky. Pre ochranárov je to podľa riaditeľa správy NP Tomáša Dražila jeden z vrcholov roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %