Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
26.07.2019 09:25

Lávka ponad rieku Morava má podporiť prihraničný cestovný ruch


Lávka po dokončení preklenie rieku Morava a spojí obec Kopčany s moravskými Mikulčicami. Bude mať dĺžku 143 metrov a budú na ňu nadväzovať chodníky pre peších a cyklistov. FOTO TASR - Martin Palkovič.


Lávku pre peších a cyklistov s dĺžkou 143 metrov uložil vo štvrtok vysokonosný žeriav ponad rieku Morava. Spojí archeopark s pamiatkami slovanského hradiska Veľkej Moravy pri moravských Mikulčiciach a lokalitu pri kostole sv. Margity Antiochijskej v Kopčanoch.


Jej úlohou je podpora česko-slovenského prihraničného cestovného ruchu, slávnostné prestrihnutie pásky je naplánované na október tohto roka.       

Stavba bola realizovaná vďaka finančnej podpore z programu spolupráce Európskej únie Interreg V-A Slovenská republika – Česká republika, hlavným partnerom projektu je Juhomoravský kraj. Trnavský samosprávny kraj (TTSK) na ňom participuje sumou 2,2 milióna eur, vrátane výstavby prístupových ciest a cyklotrás.       

Náročná operácia ukladania lávky sa začala vo štvrtok v ranných hodinách a trvala viac ako dve hodiny, pričom sa jej prizerali desiatky obyvateľov Kopčian. Realizáciu zabezpečovala trenčianska spoločnosť Stavokov, s. r. o. Riaditeľ Ivan Čahoj uviedol, že hlavný oblúk lávky sa podarilo na betónové podpery na brehoch uložiť s niekoľkomilimetrovou presnosťou. "Pri realizácii sme mali tri naj - použili sme najťažší žeriav v rámci Česka a Slovenska, lávku s asi najväčším 91-metrovým rozponom poľa a hmotnosť hlavného oblúka premostenia bola viac ako 200 ton," uviedol. Žeriav priviezli na breh Moravy na 19 kamiónoch, montovali ho od začiatku tohto týždňa. Lávku vyrábali od vlaňajšej jesene, na brehu ju montovali zo štyroch častí zhruba štyri mesiace. Zodpovedá požiadavke na prietok 100-ročnej vody. "Máme dobrý pocit, šťastie, že nefúkal vietor," dodal Čahoj. Obecenstvo po uložení lávky ocenilo odborníkov potleskom.       

Pri počiatkoch projektu stál starosta Kopčian Dušan Dubecký a vtedajší podpredseda TTSK Zdenko Čambal. Ten uviedol, že od prvotnej myšlienky po realizáciu prešlo dvanásť rokov, pričom museli riešiť opakovanú zmenu miesta premostenia. "Bolo potrebné rešpektovať požiadavky ochranárov," konštatoval.       

Predseda TTSK Jozef Viskupič vyjadril potešenie, že po rokoch dlhých debát a plánov a za finančnej pomoci Európskej únie sa podarilo unikátne dielo zrealizovať. Projekt má trvanie od septembra 2017 do septembra 2019. "Som rád, že sa unikátne dielo podarilo," uviedol. Rozvoju cestovného ruchu v regióne by malo podľa Viskupičových slov napomôcť niekoľko kilometrov napojených novovybudovaných, a tiež novovyznačených cyklotrás. Dodal, že v spolupráci so samosprávami obcí v spádovom území by chcel TTSK riešiť otázku zázemia pre turistov a poskytovanie služieb, podobne, ako to je na moravskej strane. Projekt zahŕňa okrem výstavby premostenia aj Veľkomoravskú cestu pre peších, Barokovú cestu a lávku cez Tvrdonický kanál, ktoré sú v réžii moravských partnerov. Celkový rozpočet projektu je 3,7 milióna eur.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.10.2019
Lávku ponad Moravu do Mikulčíc otvoria v utorok 29. októbra
Dielo vzniklo v spolupráci Trnavského samosprávneho kraja a Juhomoravského kraja, ako informoval Jaroslav Vacek z referátu komunikácie TTSK, s finančnou podporou programu Európskej únie Interreg, programu cezhraničnej spolupráce medzi Slovenskou a Českou republikou.
viac
14.04.2020
Mesto Holíč začalo s výstavbou cyklotrasy do obce Kopčany
Mesto Holíč začalo so stavebnými prácami na výstavbe cyklotrasy Holíč – Kopčany. Jej účelom je prepojenie Holíčskeho zámku s Kostolom sv. Margity Antiochijskej a následné napojenie na lávku cez rieku Moravu pri Kopčanoch do moravskej obce Mikulčice. Informovalo o tom mesto Holíč.
viac
26.06.2020
Obyvatelia navrhnú názov česko-slovenskej lávky
Slovenské Kopčany a české Mikulčice spája od októbra minulého roka nový cyklistický most. Stavba svojou unikátnosťou zaujala aj komisiu v súťaži Stavba roka 2019. O jej oficiálnom názve rozhodnú občania.
viac
28.12.2023
Takmer storočný organ v Kostole sv. Margity Antiochijskej potrebuje opravu
Takmer storočný organ v Kostole sv. Margity Antiochijskej v Šali potrebuje generálnu opravu. Farnosť preto hľadá financie potrebné na jeho rekonštrukciu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %