Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
09.08.2019 02:20

Legendárne staré trolejbusy v Žiline končia


Trolejbusy typu 14Tr a 15Tr najazdili počas svojej dlhoročnej histórie v Žiline tisícky kilometrov. Ilustračná snímka.


Zo žilinských ciest sa už o pár dní vytratia trolejbusy typu Škoda 14Tr a 15Tr. Kedysi najčastejšie používané trolejbusy slúžili Dopravnému podniku mesta Žiliny (DPMŽ) 25 rokov a stali sa symbolom zavedenia žilinskej trolejbusovej dopravy v roku 1994.


Trolejbusy typu 14Tr a 15Tr najazdili počas svojej dlhoročnej histórie v Žiline tisícky kilometrov, previezli množstvo Žilinčanov a návštevníkov mesta, no posledných pár rokov slúžia už len ako záložné vozidlá. „Dopravný podnik mesta Žiliny vďaka úspešnej realizácii investičných projektových zámerov spolufinancovaných z Európskych fondov výrazne omladil vozidlový park trolejbusov. Vďaka tomu sa v pravidelnej prevádzke vyskytujú už len nízkopodlažné trolejbusy,“ vysvetlil riaditeľ DPMŽ Ján Barienčík. Staré trolejbusy tak ustúpia novým ekologickejším a onedlho vyjdú do ulíc mesta naposledy.

S poslednými „štrnástkami“ a „pätnástkami“ sa DPMŽ rozlúči okružnými jazdami na nostalgickej linke č. 94 už budúcu sobotu 17. augusta 2019. Linka bude premávať v polhodinových intervaloch cez najväčšie sídliská so začiatkom a ukončením na zastávke Kvačalova, DPMŽ, ktorá bude mimoriadne pre túto linku umiestnená priamo v areáli depa. „V depe bude pre návštevníkov pripravený sprievodný program, napríklad prezentácia fungovania trolejbusovej výhybky, odbavovací a informačný systém, technológia a ukážka vozidiel. Pripravená bude aj pamätná pečiatka, vystrihovačka trolejbusu a súťaž o tričká s motívom rozlúčky,“ doplnil Ján Barienčík. Staré trolejbusy však zo Žiliny neodídu úplne. Dopravný podnik si podľa riaditeľa plánuje ponechať dva z nich ako historické vozidlá.

Za posledné dva roky pribudlo v Žiline 27 nových nízkopodlažných trolejbusov. V prvom štvrťroku budúceho roka by sa mal ich počet rozšíriť o ďalšie dva, ktorú budú mať pomocný batériový pohon. „Cestovanie mestskou hromadnou dopravou v našom meste sa vďaka modernizácii stalo oveľa atraktívnejším. Máme nové moderné a najmä ekologické vozidlá, ktoré šetria životné prostredie. Rekonštruujeme zastávky, finišujeme s realizáciou projektu preferencie dopravy. Verím, že všetky tieto novinky prinesú cestujúcim kvalitu, pozitívne ovplyvnia zrýchlenie, no najmä spoľahlivosť a bezpečnosť prepravy MHD,“ uzavrel primátor Žiliny Peter Fiabáne.

 

Autor: Mgr. Barbora Zigová - hovorkyňa mesta Žilina


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.11.2017
Nové žilinské trolejbusy boli slávnostne spustené do prevádzky
Mesto Žilina v spolupráci s Dopravným podnikom mesta Žiliny s. r. o. dbá o kvalitu cestovania mestskou hromadnou dopravou (MHD) a neustále sa snaží zvyšovať jej úroveň. Aj z tohto dôvodu sa začalo v roku 2012 s obnovou vozidlového parku MHD a pokračuje sa s ňou dodnes.
viac
12.10.2020
V Starom Meste pribudnú parkovacie miesta
Staré Mesto pokračuje vo vyznačovaní rezidentských parkovacích miest, do konca roka by ich malo pribudnúť takmer tristoosemdesiat
viac
30.10.2020
V metropole využijú na oznamy o stave testovania kamery i aplikácie
Mestské časti hlavného mesta SR sú pripravené počas víkendového testovania periodicky informovať o aktuálnej situácii na jednotlivých odberných miestach. Využívať budú dostupné informačné kanály, vrátane miestneho rozhlasu i online kamerových záberov.
viac
24.11.2020
V Prešove vypravil DP na cesty desať nových trolejbusov
Desať nových trolejbusov vypravil v pondelok na cesty Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP). Ako uviedol hovorca mesta Vladimír Tomek, vozidlá nahradia niektoré staršie trolejbusy, ktoré zostanú v zálohe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %