Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
16.08.2019 11:10

Legendy a tajomstvá ožijú počas jednej noci


Ilustračný výrez plagátu


Už tento piatok sa po prvý krát návštevníkom otvoria dvere do prvej izby „Kelti na Horehroní“ kde sa autenticky dozvedia ako v obci Horná Lehota žili Kelti. Zároveň pri výročí podujatia „Upírska svetlá noc“ otvoríme aj „Prdimuchovú upírsku izbu“ kde ožije legenda o prvom upírovi na Slovensku


Podujatie odštartuje popoludní prechádzka novým náučným chodníkom  na Hrádok – sídlo Keltov na Horehroní, kde prví keltskí osadníci spracúvali železo. Počas odbornej prechádzky sa návštevníci autenticky dozvedia zaujímavosti zo života prvých Keltov na Horehroní. O 17:00 hodine starosta obce Horná Lehota Vladimír Bušniak a odborníci spolu s Jozefom Stankovianskym  slávnostne otvoria prvú keltskú izbu v našom regióne „Kelti na Horehroní“, kde návštevníci nájdu predmety a nástroje, ktoré boli v tejto lokalite objavené počas archeologického výskumu, či 3D model sídla Keltov - Hrádok. V keltskej izbe rozpovedia život Keltov na Horehroní informačné tabule s fotografiami a audiovizuálnymi nahrávkami. Otvorenie bude spojené aj s ukážkami dobových remesiel, odievania a odbornými prednáškami s keltskou tematikou.   

„Interiér izby Kelti na Horehroní sme mohli zariadiť aj vďaka podpore a spolupráci Banskobystrického samosprávneho kraja, hradu Slovenská Lupča, folklórneho súboru Mostár, Lesov mesta Brezno a Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky a oblastnej organizácie cestovného ruchu REGIÓN HOREHRONIE, ktorej sme členom. Tieto subjekty sa zapojili do veríme, že zaujímavého projektu, poskytli nám personálnu, marketingovú a organizačnú pomoc, no i potrebné materiály a predmety k zariadeniu a trvalej udržateľnosti projektu. Keltská izba vznikla aj vďaka odbornej spolupráci s  Jozefom Stankovianskym“ uviedol nadšený starosta obce Horná Lehota, Vladimír Bušniak.

Avšak v tento deň sa otvoria brány nielen izby Keltov na Horehroní, ale i vráta izby jediného slovenského upíra, ktorého legendu oživili v obci už v minulom roku - zriadením Chodníka upíra Prdimuchu so stanovišťami na miestach spojených s jeho životom podľa legendy. Pri prvom výročí podujatia „Upírska svetlá noc“ sa otvorí strašidelná Izba upíra Prdimuchu, ktorý žil práve v Hornej Lehote.

Návštevníci budú môcť po prvý krát vstúpiť do „Prdimuchovej upírskej izby“ o 19:00 hodine. Legendu o upírovi rozpovie ,,Fonfa“ a najmenší sa môžu tešiť na upírske maľovanie na tvár, či krátke predstavenia a animácie od talentovaných divadelníkov známych z relácie Československo má talent ako kúzelník a žonglér Stano Mečiar, Edo Drewo - "živý strom" a v upírskom šate známy herec Albín Medúz pod záštitou Divadelného sveta. Všetkých čaká taktiež spoločný pochod rozprávkovým chodníkom upíra Prdimuchu  so strašidelným sprievodom. Podujatie bude ukončené zábavou so skupinou Los Babraccos pri upírskej vatre.

„Sme veľmi radi, že aj  vďaka iniciatíve obce Horná Lehota sme spolu vytvorili priestor, kde sa návštevníci môžu dozvedieť veľa zaujímavých informácií o histórii keltov, ktorí v tejto lokalite žili. Okrem keltskej izby a Prdimuchovej izby bude v priestoroch drevenice aj informačná miestnosť, kde sa turisti dozvedia o ďalších turistických zaujímavostiach  a atrakcii v regióne, a zároveň tak vznikol priestor na rozvoj ďalších aktivít a podujatí pre cestovných ruch a prilákanie návštevníkov do regiónu Horehronie.“ uviedla Ing. Petra Ridzoňová Hlásniková, výkonná riaditeľka OOCR REGIÓN HOREHRONIE.

Autor: (ts-OOCR región Horehronie)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.05.2016
Na Šaffovej ostrohe sa odprezentujú aj zahraničné súbory
Súťaž Šaffova ostroha, ktorá sa v Dlhom Klčove v okrese Vranov nad Topľou uskutoční od piatka do nedele (27. - 29. 5.) už po 24. raz, umožní jednotlivcom ukázať svoje tanečné umenie. Ide o jedinú súťaž svojho druhu na Slovensku.
viac
15.08.2019
Malí horolezci pod rúškom noci vylezú na Chopok
Pod vrcholom Chopka, na Rotunde, sa usídlil priateľský drak Demián. Už šieste prázdniny v rade sa vďaka nemu mení tunajšia vrcholová stanica lanovky na dračí hrad. Podujatie Dračie noci bude už najbližšiu sobotu 17. augusta.
viac
14.08.2021
Legenda o upírovi Prdimuchovi ožila opäť počas Upírskej svetlej noci 2021
Oblastná organizácia cestovného ruchu REGIÓN HOREHRONIE aj tento rok, v spolupráci s nízkotatranskou dedinou, Hornou Lehotou, oživili legendu o jedinom slovenskom upírovi Prdimuchovi a odprezentovali zaujímavosti obce späté s keltskou históriou.
viac
16.12.2021
Región Horehronie a Liptov otvorili zimnú sezónu v olympijskom duchu
Oblastná organizácia cestovného ruchu REGIÓN HOREHRONIE a LIPTOV spoločne otvorili 15. decembra 2021 zimnú sezónu plnú noviniek, sprievodných akcií a scénických programov pre všetkých, ktorí plánujú tráviť voľné chvíle na špičkovo upravených svahoch a v areáloch lyžiarskych stredísk.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %