Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
12.03.2020 01:00

Lesníci chcú z NP Muránska planina spraviť prírodný park


Sedlo Burda, Muránska planina: (hiking.sk).


Vlastníci nechcú zrušiť Národný park (NP) Muránska planina, chcú ho len v zmysle zákona prekategorizovať na druh chráneného územia prírodný park. Informoval o tom riaditeľ Mestských lesov Tisovec Karol Kubíni.


Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR vníma pozitívne to, že národný park vlastníci rušiť nechcú. Avšak podľa hovorcu MŽP Tomáša Ferenčáka toto tvrdenie nekorešponduje s výzvou, ktorá bola zamestnancom ministerstva na stretnutiach o zonácii NP Muránska planina prezentovaná.

„Vo výzve sa vyslovene žiada zastaviť konanie o zonácii, zrušiť súčasný národný park a prehodnotiť územie na prírodný park,” poznamenal Ferenčák. V zákone o ochrane prírody sa uvádza, že NP má rozlohu 10 000 hektárov. Platí tam tretí stupeň ochrany a územie nie je zmenené ľudskou činnosťou. Prírodný park má spravidla výmeru 500 hektárov a na území platí druhý alebo tretí stupeň ochrany. Prírodný park je prevažne tvorený ekosystémami pozmenenými ľudskou činnosťou.

Prekategorizovanie v praxi neznamená pre ochranu prírody žiadne riziká, tvrdí Kubíni. Proti návrhu zonácie sa v regióne Muránskej planiny pripravuje aj petícia. Kubíni dodáva, že envirorezort ich tlačí do zonácie, s ktorou nesúhlasia. Za najväčší problém pri zonácii považuje Kubíni dosah na celý región. „Predpokladá sa strata niekoľkých stoviek pracovných miest. Nastane pokles záujmu o turistiku, pokles regionálnej ekonomiky aj prepad cien lesnej, nelesnej pôdy a ostatných nehnuteľností,” hovorí riaditeľ mestských lesov. Dodáva, že v regióne nechcú budovať rozsiahle strediská, ale ľudia tam potrebujú nejaký spôsob obživy.

Ministerstvo odmieta obavy zo straty pracovných príležitostí v regióne. „Vďaka dnes platnej legislatíve aj štátni obhospodarovatelia majú nárok na náhradu za obmedzenie bežného obhospodarovania. Návrh zonácie preto ráta s ročnou náhradou za ušlý zisk vo výške 1,2 milióna eur pre subjekty v NP,” uviedol Ferenčák. Reaguje tiež, že zonácia Muránskej planiny predstavuje príležitosť pre rozvoj cestovného ruchu pre celý región.

Po zonácii sa môže NP Muránska planina stať historicky prvým národným parkom na Slovensku, ktorý bude spĺňať vysoké medzinárodné štandardy. Až 50 percent národného parku má tvoriť bezzásahové územie. Z toho 93 percent tejto najprísnejšie chránenej zóny leží na štátnych pozemkoch v správe Lesov SR. Územie zároveň predstavuje jedno z najvýznamnejších útočísk pre hlucháňa.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.11.2016
Na ostrove Sihoť pokračuje výsadba 600 nových stromov topoľa čierneho
Na bratislavskom ostrove Sihoť, území významného, strategického a najstaršieho vodárenského a vodohospodárskeho zdroja, sa dnes začalo s ďalšou etapou výsadby nových stromov.
viac
11.02.2020
Envirorezort predstavil zonáciu NP Muránska planina
Ministerstvo životného prostredia predstavilo projekt zonácie Národného parku Muránska planina. Ide o prvý návrh zonácie podľa kritérií, ktoré určila novela zákona o ochrane prírody a krajiny. Tá platí od 1. januára 2020.
viac
10.03.2020
Rozšírenie bezzásahových území v NP by nemalo mať vplyv na zamestnanosť
Rozšírenie bezzásahových území v národných parkoch (NP) by nemalo mať výrazný vplyv na mieru nezamestnanosti v lesnom hospodárstve. Vyplýva to z analýzy, ktorú robil Inštitút environmentálnej politiky (IEP).
viac
16.02.2021
V NP Malá Fatra sa zvýši bezzásahovosť na 280,14 hektára
V Národnom parku (NP) Malá Fatra sa zvýši podiel bezzásahového územia na 280,14 hektára. Na ploche 35,67 hektára bude aktívny manažment, ktorý má zlepšiť biotopové podmienky hlucháňa. Na webovej stránke o tom informovali ochranári Správy NP Malá Fatra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %