Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
21.12.2019 10:55

Lesníci i ochranári spolu zachraňujú vzácnu Ordzoviansku dubinu


Ilustračná snímka, zdroj: Lesmedium


Spolupráca ochranárov a lesníkov na záchrane Ordzovianskej dubiny pokračuje. Pracovníci spoločnosti Pro Populo Poprad, obhospodarujúcej lesy Spišského biskupstva a ochrancovia prírody zo Správy Národného parku Slovenský raj sa dohodli na zachovaní vzácneho ekotypu duba zimného v tejto lokalite.


Zamestnanci oboch subjektov v októbri spoločne vysadili na oplotenej ploche s výmerou jedného hektára 800 krytokorenných sadeníc duba zimného. Informoval o tom vedúci lesnej výroby Tomáš Hutyra s tým, že s prácou pokračovali aj v decembri, keď spoločne vyznačili tzv. výchovný zásah.       

„Rozhodli sme demonštrovať záujem vlastníka, Spišského biskupstva, na zachovaní pôvodných lesov pestovaním duba zimného z genetického materiálu, ktorý je tu stáročia a je pre túto lokalitu špecifický. So Správou NP Slovenský raj dlhodobo úspešne spolupracujeme nielen na tomto projekte. Naša spolupráca je dôkazom toho, že ak si sadnú za rokovací stôl odborníci a dokážu si vydiskutovať problémy, tak nachádzajú riešenia prospešné pre prírodu aj spoločnosť,“ skonštatoval riaditeľ a konateľ spoločnosti Pro Populo Poprad Jozef Jendruch.       

Hutyra dodal, že cieľom vyznačenia výchovného zásahu v oplôtku v Ordzovianskej dubine je sledovanie reakcií zmladenia a podsadieb na rôzne stupne odclonenia porastu. „Ďalej chceme pozorovať aj hrúbkový prírastok pozitívne podporených jedincov duba a vývoj ich koruny, ako aj vývoj synúzie bylinného krytu na rôzne odclonených plochách v rámci oplôtku,“ objasnil Hutyra. Vyznačovanú plochu jedného hektára rozdelili na štyri pracovné polia. Prvé ostane bez zásahu, v druhom bude zrealizovaný 15-percentný zásah, v treťom 30-percentný a vo štvrtom 50-percentný výchovný zásah.      

 V rôznych stupňoch zásahu budú lesníci postupovať negatívnym výberom, čiže odstraňovaním nekvalitných a poškodených jedincov, dvojákov a nežiaducich drevín, akou je napríklad osika. Realizovať budú tiež tzv. pozitívny výber, teda podporu kvalitných úrovňových a nadúrovňových jedincov duba a podporu všetkých jedincov jedle, bez ohľadu na ich vertikálne postavenie. „Samotná výchovná ťažba bude zrealizovaná smerovou stínkou len pri dostatočnej snehovej pokrývke minimálne 15 centimetrov, aby nedošlo k poškodeniu prirodzeného zmladenia jedle a podsadby duba,“ dodal Hutyra s tým, že sortimenty vyťaženého dreva budú priblížené šetrným spôsobom s využitím koňa.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.11.2016
Ochranári vrátili vodu do vyschnutého koryta Čiližského potoka
Vďaka revitalizácii Čiližského potoka ochranári znovu vrátili vodu do jeho 33,5 kilometrov dlhého koryta, z ktorého takmer dve tretiny boli ešte donedávna úplne suché.
viac
24.09.2018
Hlavné mesto chce zachrániť budovu Astorky jej vyhlásením za kultúrnu pamiatku
Súkromný investor, ktorému hlavné mesto budovu v roku 2004 predalo, v nej doteraz nevybudoval mestské divadlo, k čomu sa zaviazal, naopak, nechal budovu schátrať. Hlavné mesto preto vyvíja úsilie, aby bola budova vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku, čím by sa zvýšila jej ochrana.
viac
04.04.2020
Veža kostola v Horných Opatovciach má novú strechu
Vežu Kostola sv. Vavrinca v Horných Opatovciach (okres Žiar nad Hronom) zahaľovalo v uplynulých týždňoch lešenie. Dôvodom boli práce na oprave jej strechy.
viac
05.05.2023
Miestne slatiny chcú zachrániť pomocou kosenia a ďalších opatrení
Slatiny neďaleko obce Spišská Teplica pri Poprade chcú zachrániť pomocou kosenia a ďalších opatrení. Botanička Správy Tatranského národného parku (TANAP) Katarína Žlkovanová upozornila, že ide o posledné zvyšky slatinných lúk, ktoré sa zachovali v okolí Popradu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %