Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
30.03.2022 08:25

Lesy SR štartujú seriál Behaj lesmi v piatich prírodných lokalitách Slovenska


Ilustračná snímka: (tasr).


V piatich prírodných lokalitách Slovenska sa v tomto roku uskutočnia preteky Behaj lesmi, ktorých cieľom je zdôrazniť rekreačnú a športovú funkciu lesov. Informovala o tom Marína Debnárová, vedúca odboru komunikácie štátneho podniku Lesy SR so sídlom v Banskej Bystrici.


"Lesy SR sa v sezóne 2022 stanú hlavným partnerom úspešného bežeckého seriálu, ktorý je zameraný na beh v prírodnom prostredí. Je rozšírením českého bežeckého seriálu Běhej lesy, ktorý sa už osem rokov úspešne realizuje v Česku za účasti tamojšieho lesníckeho štátneho podniku. Na Slovensku sa vlani uskutočnil zatiaľ pilotný ročník, ktorý bude v tomto roku značne rozšírený. Behať sa postupne bude v lokalitách Devín, Čičmany, Bachledova dolina, Veľká Fatra a Štiavnické vrchy. Prvé preteky na Devíne sa uskutočnia v sobotu 7. mája," priblížila Debnárová.

"Čakajú nás súťaže v prírodnom teréne v piatich lokalitách Slovenska. Keďže trasa jednotlivých pretekov prechádza do veľkej miery lesnými pozemkami, ktoré máme v obhospodarovaní, naše spojenie s týmto projektom je o to logickejšie a zmysluplnejšie. Pevne verím, že okrem širokej verejnosti podujatie zaujme i zamestnancov nášho podniku," zdôraznil poverený generálny riaditeľ Lesov SR Matej Vigoda.

Podľa neho lesné ekosystémy vo všeobecnosti plnia celý rad funkcií dôležitých pre prírodu i človeka. Súčasná pandemická doba ešte naliehavejšie pripomenula, akú významnú úlohu majú lesy z hľadiska oddychu, rekreácie a aktívneho trávenia voľného času pre veľkú časť spoločnosti.

Projekt Behaj lesmi má zdôrazniť práve turistickú, rekreačnú a športovú funkciu lesov. Je určený pre všetky vekové kategórie, keďže súčasťou každých pretekov sú kratšie trasy pre deti či seniorov a dlhé určené prevažne dospelým. V zázemí pretekov štátny podnik pripravuje pre najmenších účastníkov stánok s lesnou pedagogikou a bude tiež možnosť zakúpiť si lesnícke pochúťky z vlastnej produkcie podniku pochádzajúce zo slovenských lesov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.03.2020
Lacného dreva z Lesov SR sa predalo málo
Ponuka lacného predaja kalamitného dreva od Lesov SR pre obyvateľov slovenského vidieka, ktorí toto palivo využívajú na vykurovanie svojich príbytkov, neprinieslo očakávaný efekt. Z ponuky približne 200 000 kubických metrov (m3) sa počas zimy predalo len necelých 1200 m3.
viac
26.04.2021
Verejnosť sa môže zapojiť do projektu Milión stromov pre Slovensko
Príroda na Slovensku by mala do budúcna podstatne ozelenieť. Zlepšiť biodiverzitu lesov prostredníctvom výsadby drevín bude môcť verejnosť v rámci projektu Milión stromov pre Slovensko pod záštitou občianskeho združenia (OZ) Moje Slovensko, Lesov SR a nezávislého združenia PEFC Slovensko.
viac
22.08.2022
Do projektu Behaj lesmi sa aktívne zapojili aj Lesy SR
Štátny podnik Lesy SR sa tento rok zapojil do projektu Behaj lesmi. Aktuálnu sezónu ukončili v sobotu (20. 8.) pretekmi v lokalite Horná Roveň neďaleko Banskej Štiavnice.
viac
30.03.2023
NLC spúšťa detský projekt Les ukrytý v knihe
Národné lesnícke centrum (NLC) vo Zvolene spúšťa na deň vtáctva (1. 4.) celoslovenský projekt Les ukrytý v knihe. Cieľom podujatia prepájajúceho knižnice, školy a lesných pedagógov po celej republike je zvýšiť čitateľskú a prírodovednú gramotnosť u detí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %