Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
08.02.2018 10:53

Lesy SR začali obnovu zámockého parku aj bez európskych fondov


Zámok v Topoľčiankach.


Historický zámocký park v Topoľčiankach prechádza postupnou obnovu. Pôvodne tu malo dôjsť k rozsiahlej revitalizácii financovanej z fondov Európskej únie (EÚ). Park spravujú Lesy SR, štátny podnik, ktoré sa o dotáciu neúspešne uchádzali v rámci spoločného slovensko-maďarského projektu.


Z európskych fondov sa mali realizovať viaceré aktivity zamerané na revitalizáciu parku a na rozvoj vodného turizmu v Topoľčiankach a v okolí. „Projekty máme pripravené a čakáme, že aspoň jeden z nich budeme môcť urobiť,“ uviedol riaditeľ odštepného závodu Lesov SR v Topoľčiankach Milan Garaj.       

Aj napriek tomu, že podniku sa nepodarilo získať zdroje z EÚ, lesníci začali revitalizovať park vlastnými silami. Každý rok investujú Lesy SR do rôznych úprav približne 50.000 eur. „Takže sme už približne štvrtinu pôvodného projektu zrealizovali sami. Robia sa úpravy chodníkov a výsadba kríkov a stromov. Niektoré nám víchrica polámala, takže ich musíme doplniť podľa pôvodného projektu,“ vysvetlil Garaj.       

Lesy SR sa postupne snažia revitalizovať aj unikátny vodný systém, ktorý zavlažuje priestory parku a napája jednotlivé jazierka. „Ide o pomerne zložitý systém, ktorého obnova nie je jednoduchá, ale snažíme sa ho postupne celý zrekonštruovať,“ povedal Garaj.       

Založenie parku v okolí Zámku Topoľčianky je spojené s grófom Jánom Nepomukom Keglevichom de Buzin, ktorý vlastnil panstvo Topoľčianky v prvej polovici 19. storočia. Dnes má rozlohu vyše 30 hektárov a pre svoju mimoriadnu kultúrnu a historickú hodnotu je Národnou kultúrnou pamiatkou.       

V parku bol v 19. storočí vybudovaný unikátny vodný systém, ktorý rozvádzal vodu z potoka Leveš do jazierok a fontán v parku. Začiatkom 20. storočia bol rozšírený o napájanie Panského kúpaliska, ktoré bolo vybudované pre členov rodiny Habsburgovcov a ich hostí.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2016
Radnica má záujem zrevitalizovať park pred úradom práce
Zrevitalizovať park pred úradom práce v širšom centre mesta má záujem prievidzská radnica. Na prvú etapu projektu za viac ako 220 000 eur, ktorá má riešiť obnovu jeho verejnej zelene, žiada financie z nadácie.
viac
07.08.2019
Mesto Trenčín dostane na revitalizáciu parku a na zeleň viac ako 600-tis. eur
Viac ako 600-tis. eur z eurofondov a štátneho rozpočtu dostane mesto Trenčín na revitalizáciu parku Úspech a na zeleň vo vnútrobloku na sídlisku Sihoť. Rozhodlo o tom Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR ako riadiaci orgán pre Integrovaný regionálny operačný program.
viac
24.04.2020
Dudince začali s revitalizáciou kúpeľného parku
Po troch rokoch prípravných prác sa začala v Dudinciach realizácia stavebnej časti projektu cezhraničnej spolupráce mesta Dudince s maďarskou obcou Bánk.
viac
25.04.2020
SNM pokračuje v obnove Bojnického zámku
Investičné aktivity Slovenského národného múzea (SNM) pokračujú aj počas pandémie nového koronavírusu. Okrem obnovy Spišského hradu a Krásnej Hôrky múzeum v apríli zrealizovalo ďalšie práce na národnej kultúrnej pamiatke Bojnický zámok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %