Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
27.06.2020 04:40

Lev berberský z bojnickej zoo bude mať nový domov v Holandsku


Ramzes.


Jedného zo samcov leva berberského z Národnej zoologickej záhrady v Bojniciach čaká nový domov, bude ním DierenPark Amersfoort v Holandsku. Dnes päťročný Ramzes bol prvým levom berberským, ktorý sa narodil v Bojniciach. Informoval o tom hovorca bojnickej zoo Jaroslav Slašťan.


„Ramzes dosiahol nielen pohlavnú, ale aj telesnú dospelosť. Vyrástol nám na 210-kilogramového krásavca. Je prirodzené, že musel odísť, nakoľko v našej zoo stále chováme pôvodné trio levov, otca, mamu a tetu,” povedal vedúci zoologického odboru Branislav Tám.

V novom domove Ramzesa podľa neho čaká dôležitá úloha, a to znovu presadiť svoje a otcove gény. „Nesmierne sa z toho tešíme a držíme mu palce. V holandskom DierenPark Amersfoort ho už čakajú dve samice, s ktorými založí novú chovnú skupinu,” spresnil.

Lev berberský je najväčším poddruhom leva. Vo voľnej prírode už nežije a v zoologických záhradách po celom svete ich prežíva menej ako 100 jedincov. Zo slovenských zoo ho chovajú len v Bojniciach.

„Veľké mačkovité šelmy patria k najobľúbenejším chovancom zoologických záhrad po celom svete. Prvými zástupcami veľkých mačiek v bojnickej zoo bol pár levov Tarzan a Laura, ktorý sme v siedmom roku existencie záhrady doviezli 2. júla 1962 z Poľska. Vedenie zoo sa o získanie levov usilovalo viac ako dva roky a ich príchod bol v tom čase senzáciou,” spomenul Slašťan.

Leví pár sa podľa neho začal postupom času rozmnožovať, v roku 1965 v Bojniciach umelo odchovali prvé levíča v histórii zoo, ktoré dostalo meno Boris. „Neskôr pribúdali ďalšie odchovy. V rokoch 1965 až 1988 sme odchovali celkovo 30 levíčat. S výnimkou krátkodobého chovu leva ázijského sme chovali len krížence levov. Dnes sa venujeme levovi berberskému,” doplnil.

Prvým levom berberským v Bojniciach bol Aslan, narodený 1. januára 2011, ktorého doviezli v roku 2013 zo zoo Neuwied. O rok na to k nemu pribudli dve levice zo zoo Olomouc, sestry Gina a Busetta. Prvý odchov v bojnickej zoo dosiahli v roku 2014, keď sa 30. decembra narodili Ramzes a Zara. Po Ramzesovom odchode budú mať návštevníci možnosť vidieť v Bojniciach už len jedného deväťročného samca Aslana, otca Ramzesa a dve samice - matku Ginu a tetu Busettu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.02.2019
Nový pavilón slonov v Národnej zoo Bojnice má už položený základný kameň
V bojnickej zoo dnes minister životného prostredia SR Lászlo Sólymos, minister financií Peter Kažimír, riaditeľ Národnej zoo Bojnice Milan Šovčík, ako aj zástupca zhotoviteľa stavby Combin Banská Štiavnica, s. r. o., poklepali základný kameň výstavby nového pavilónu slonov.
viac
10.12.2020
Slonice Maju a Gulu z bojnickej zoo premiestnili do nového pavilónu
Slonice Maja a Gula z Národnej zoologickej záhrady v Bojniciach si už zvykajú na nový domov. Do nového pavilónu pre africkú faunu ich v stredu premiestnili prostredníctvom špeciálneho transportného boxu. Informoval o tom hovorca zoo Jaroslav Slašťan.
viac
27.06.2022
Mačky divé na moravsko-slovenskom pohraničí ohrozuje kríženie s mačkou domácou
Preukázal to genetický výskum v rámci cezhraničného projektu Hľadáme mačku, pozor, divú!, do ktorého je zapojená Národná zoologická záhrada v Bojniciach. Informoval o tom hovorca zoo Pavel Procner.
viac
17.03.2023
Zoo má nový prírastok v podobe leva juhoafrického, volá sa Samba
Zoologická záhrada v Bratislave má od konca minulého týždňa nový prírastok v podobe leva juhoafrického. Samec menom Samba pricestoval z domovskej zoo v českom Hodoníne, kde strávil 11 rokov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %