Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
10.08.2020 09:00

Levoča zachránila nemocnicu vďaka verejno-súkromnému partnerstvu


Miroslav Vilkovský v diskusii TABLET.TV.


Od naštartovania reformy verejnej správy na Slovensku ubehli takmer dve desaťročia. Samosprávy získali mnohé kompetencie. Niektoré sú dokonca zriaďovateľmi nemocníc a tých skutočne nie je veľa.


O tom, čo pre mesto znamená spravovať nemocnicu, aké problémy to prináša a s čím sa musí mesto vyrovnať, hovoril v relácii Samospráva tu a teraz v televízii Tablet.TV primátor Levoče Miroslav Vilkovský.

Levoča má svoju vlastnú nemocnicu. Čo to v praxi znamená pre obyvateľov a čo pre samosprávu?

Miroslav Vilkovský: My sme sa touto otázkou začali zapodievať v roku 2007, keď bol rozpočet mesta ďaleko nižší ako rozpočet samotnej nemocnice, ktorá bola vtedy akciovou spoločnosťou a stále aj je. Nemocnica bola zadlžená a my ako mesto a vlastník sme tam museli nalievať peniaze, aby prežila.

Získali ste od štátu majetok, teda budovy, pozemky, ale asi aj dlhy?

Miroslav Vilkovský: Samozrejme. Dokázali sme ju síce v istej fáze oddlžiť, ale aj napriek tomu nemocnica vyrábala ďalšie dlhy. To bola pre nás neúnosná záťaž. Hľadali sme možnosť, ako zabezpečiť vstup súkromného partnera do akciovky. To sa nám podarilo v roku 2009. Musím povedať, že od roku 2011 je nemocnica stále zisková. Prebehli tam transformačné procesy, ktoré nemocnicu naštartovali. Podľa mňa dnes malé nemocnice nemajú ako prežiť, len vstupom súkromného partnera. Potvrdzuje to prax. Vieme, že niektoré mestá sa snažili udržať nemocnicu bez súkromného partnera, žiaľ nevyšlo im to.

Mali ste teda dve možnosti. Nemocnicu predať alebo umožniť verejno-súkromné partnerstvo.

Miroslav Vilkovský: Predali sme 67 percent akcií, ale majetok sme si ponechali vo vlastníctve mesta. Máme zastúpenie v predstavenstve i v dozorných orgánoch a myslím si, že je to vyvážené. Ak chce majoritný vlastník akcií robiť zásadné rozhodnutia, napríklad investovať, bez mesta to celkom nejde, lebo je vlastníkom pozemkov a objektov. Nemocnica má pomerne širokú spádovú oblasť, nielen mesto Levoča. Niektoré oddelenia zabezpečujú starostlivosť aj pre pacientov z iných okresov košického či prešovského regiónu.

Relácia Samospráva tu a teraz sa realizuje v rámci spolupráce s TASR.

Reláciu si môžete pozrieť TU

Autor: (Michal KALIŇÁK, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.04.2019
Kto sa podieľa na rozvoji samosprávy
Starostovia a primátori, ktorí boli v jesenných komunálnych voľbách zvolení minimálne tretí krát sa v prieskume Združenia miest a obcí Slovenska vyjadrili k tomu, kto sa podľa nich najvýraznejšie podieľa na rozvoji samospráv. Tiež odpovedali na to, či by išli opätovne do komunálnych volieb.
viac
11.02.2020
Mesto Levoča pripravuje lokalitu na výstavbu rodinných domov
Mesto Levoča v súčasnosti pripravuje lokalitu na výstavbu rodinných domov. Primátor Miroslav Vilkovský uviedol, že celý projekt Krupný jarok je rozdelený do dvoch etáp.
viac
06.05.2020
Rozpočet je nástroj riadenia miest a obcí
Združenie miest a obcí Slovenska sa v nedávnom prieskume sústredilo na vnímanie rozpočtov komunálu. Z prieskumu okrem iného vyplýva, že rozpočet mesta či obce nie je iba základný ekonomický zákon každej samosprávy. Pre veľkú skupinu starostov a primátorov predstavuje aj nástroj finančného riadenia.
viac
10.09.2020
Vzácne čriepky problémov bude treba poskladať a riešiť
V rámci svojich pracovných ciest po slovenských regiónoch navštívil predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger v spoločnosti starostu košickej mestskej časti Juh Jaroslava Hlinku a ústredného riaditeľa Kancelárie ZMOS Michala Kaliňáka mesto Košice.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %