Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
27.03.2018 11:55

Liptáci si pripomenú 170. výročie vyhlásenia Liptovských žiadostí


Ilustračná snímka - výrez plagátu - pozvánka


Liptáci si v týchto dňoch pripomínajú jubilejné 170. výročie vyhlásenia tzv. Liptovských žiadostí. Pri tejto príležitosti pripravilo mestské Múzeum Janka Kráľa v spolupráci s ďalšími subjektmi spomienkové podujatie spojené s dobovou rekonštrukciou udalosti.


Uskutoční  sa v stredu (28. 3.) pred Župným domom na Námestí osloboditeľov v Liptovskom Mikuláši.  „Celé sme to poňali tak, aby sme ľuďom túto udalosť priblížili názorne. Chceli sme sa vyhnúť suchému historickému výkladu, žiadosti sa teda budú čítať priamo z autentického priestoru,“ priblížil riaditeľ Múzea Janka Kráľa Jaroslav Hric. Podujatie je podľa neho pripravené animačnou formou. Vystúpia divadelníci, dav vytvoria školáci. „Samozrejme chýbať nebudú ani žandári, ktorí budú tento dav rozháňať. Podujatie bude hudobne dopĺňať husľový sprievod od primáša a uhorského hudobníka Jožka Piťa,“ uviedol.       

Na základe marcových Liptovských žiadostí neskôr vznikli celonárodné Žiadostí slovenského národa. Tie boli adresované uhorskej vláde a snemu a zaoberali sa napríklad riešením národnostnej otázky, zrušením poddanstva či zavedením všeobecného volebného práva. Žiadosti však boli vládou a stoličnými úradníkmi anulované a následne vyhlásené za neplatné.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.04.2019
Mesto Komárno vyčlenilo na rekonštrukciu Župného domu 156-tis. eur
V Komárne sa začala ďalšia fáza renovácie Župného domu, v rámci ktorej dostane fasáda s pohľadom na ulicu nový vzhľad. Mesto vyčlenilo v tomto roku zo svojho rozpočtu na renováciu historickej budovy 156 200 eur.
viac
14.08.2019
Šaliansky dobrovoľní hasiči oslávia 140. výročie svojej existencie
Ukážkami výstroja i zásahovej techniky oslávi Dobrovoľný hasičský zbor v šalianskej mestskej časti Veča 140. výročie svojej existencie. V rámci osláv pripravili dobrovoľní hasiči v sobotu (17. 8.) program aj pre verejnosť.
viac
28.07.2021
Švábkafest: Liptovské droby v podaní Peti Vlhovej
Hlavnú úlohu na každoročnom Švábkafeste zohráva naša liptovská švábka. Tento rok však bude výnimočný. Zemiaky, ktoré boli po celé stáročia pre Liptákov dôležitou plodinou, budú zatienené rovno dvomi špecialitami.
viac
02.02.2022
L. Mikuláš žiada o peniaze na rekonštrukcie kultúrnych inštitúcií
Rekonštrukcie viacerých kultúrnych inštitúcií v Liptovskom Mikuláši chce mesto zabezpečiť z externých zdrojov. Renovácie by sa mohli týkať centrálneho domu kultúry, ale aj Múzea Janka Kráľa či kultúrneho domu v mestskej časti Ploštín.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %