Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
13.04.2019 08:25

Liptov naráža na kapacitný strop


Ilustračná snímka: Marek Hajkovský


Až 17,5 % medziročný rast návštevnosti na Liptove potvrdzujú čísla Štatistického úradu za január 2019. Za rovnaké obdobie bol nárast počtu prenocovaní až 11, 8 %. V absolútnych číslach sa Liptov dotiahol na susedné Vysoké Tatry.


Ubytovacie kapacity na Liptove boli najmä na prelome rokov a v prvých dvoch januárových týždňoch beznádejne vypredané. Ak si má región udržať trend rastu do budúcnosti, tak je odkázaný na vznik nových ubytovacích kapacít najmä v okolí hlavných centier turizmu. V zime sa jedná najmä o Jasnú a jej okolie a celoročne o kapacity v blízkosti akvaparkov.

Pred mesiacom Liptáci hodnotili výborné čísla za rok 2018. Počet prenocovaní za rok 2018 v regióne medziročne podrástol až o 6,67 percent na 1 719 368 a počet návštevníkov vyskočil až o 7,75 percent. Januárové čísla za rok 2019 potešili opäť. „V januári sme dosiahli 176 483 prenocovaní. Dostihli sme Vysoké Tatry a náš počet prenocovaní bol dokonca mierne vyšší. Čísla Štatistického úradu SR jasne hovoria, že je to medziročný nárast až 11,8 percent pričom naša návštevnosť dosiahla medziročný rast ešte vyšší a to 17,5 percenta. Niektoré kapacity boli beznádejne vypredané. Záujem bol najmä o ubytovacie kapacity vyšších kategórií. Ak si máme ako región tento rastový trend udržať, tak je nutné, aby sa zachoval alebo ešte narástol štandard služieb a ponuky atrakcií a tiež zvýšil počet ubytovacích kapacít na Liptove," povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč.

Z údajov tiež vyplýva, že mierne klesol počet prenocovaní a to na 2,9 dňa, pričom v minulom roku v rovnakom čase to bolo 3,1 dňa. Úplne identické čísla dosiahli aj Vysoké Tatry. Celoslovenský priemer je pritom o čosi nižší, 2,7 dňa.

„Na prelome rokov a v januári sa nám podarilo splniť naše ciele. Región stále rastie a Liptov opakovane potvrdil svoje miesto na špici turizmu na Slovensku. U nás na Liptove nemáme bežný priemysel, našim priemyslom je cestovný ruch – krásna príroda a rozvinutá infraštruktúra pre návštevníkov regiónu a dovolenkárov zo Slovenska aj zahraničia. Klientela, ktorá navštevuje náš región veľa cestuje aj po iných destináciách, dokáže porovnávať kvalitu služieb, očakáva vysoký štandard aj doplnkové služby. Už sa neuspokojí s obyčajným ubytovaním. Tak ako i tento január, sú mesiace kedy dokážeme ešte rásť a v podstate dokázali by sme uspokojiť aj viac hostí a tiež ich pohodlne obslúžiť, ale skutočne už narážame na kapacitný strop,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Štatistické výsledky podľa Štatistického úradu SR nezachytávajú denných návštevníkov regiónu či hostí prebývajúcich povedzme u rodiny a známych, ktorí tiež v hojnom počte navštevujú Liptov. Najvyššiu návštevnosť štandardne zaznamenávajú top atrakcie regiónu - lyžiarske stredisko Jasná a Malinô Brdo, akvaparky Tatralandia a Bešeňová, kúpele Lúčky a tunajšie jaskyne.

Autor: (ts-region Liptov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.06.2016
Liptovskí hotelieri hlásia zvýšený záujem o letné pobyty
Liptovskí hotelieri a ubytovatelia avizujú vyšší záujem turistov o letnú dovolenku ako v predchádzajúcich rokoch. Ubytovacie kapacity sa začali predávať oveľa skôr ako vlani, stav rezervácií je podľa nich optimistický.
viac
06.07.2016
Do Ružomberka láka turistov 16 pútačov
Ružomberská mestská samospráva spustila na začiatku letných prázdnin špecifickú reklamnú kampaň. Šestnásť pútačov, rozmiestnených po rôznych kútoch Liptova, má prilákať návštevníkov počas letnej sezóny. Iniciatíva radnice ukazuje hlavné ťaháky cestovného ruchu v meste.
viac
18.10.2016
Bojnice majú z turizmu asi 330 000 eur, do rozvoja dávajú len dve percentá
Sumu vo výške asi 330 000 eur za rok prináša každoročne do rozpočtu kúpeľného mesta Bojnice cestovný ruch. Do rozvoja turizmu v súčasnosti investuje samospráva dve až tri percentá z tejto sumy, v budúcnosti by to malo byť zaužívaná tretina až štvrtina.
viac
07.01.2019
Neštandardný október na Liptove
Liptov má za sebou neštandardný október 2018. Štatistiky obsadenosti v horskom regióne v desiatom mesiaci minulého roku veľmi prekvapili. Podľa výsledkov zo Štatistického úradu SR prenocovania v desiatom mesiaci roka dosiahli medziročný rast neuveriteľných 23 percent.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %