Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
19.02.2019 10:35

Liptov prekonal ďalší milión


Ilustračná snímka - Region Liptov


Liptáci v roku 2018 vybrali daň z ubytovania vo výške 1 333 869 eur. Dokázali medziročne narásť o 4,16 percent. Výber dane z ubytovania v tomto regióne presahuje milión eur už od roku 2015.


Skokanom sa za rok 2018 stala obec Bešeňová, ktorá navýšila výber dane o takmer 21,8 percent. Najvyšší výber dane v absolútnych číslach dosiahla opäť obec Demänovská Dolina.

„Je to tam,“ povedala si po zisku historicky prvého zlatého kovu na Majstrovstvách sveta v zjazdovom lyžovaní Petra Vlhová, momentálne najžiadanejšia Liptáčka. Rovnaké tri slová majú svoje opodstatnenie aj v cestovnom ruchu v Petrinom rodnom Liptove. „Viac ako miliónový výber dane z ubytovania sme na Liptove dokázali už po štvrtý raz, pričom rok od roka je náš výber dane vyšší. V roku 2018 sme si medziročne polepšili o 4,16 percent a vybrali sme historicky najvyššiu daň 1 333 869 eur. Za efektívnym výberom dane stoja jednotlivé samosprávy a významne im pomáha aj produkt liptovskej regionálnej karty, ktorú môžu poskytovať ubytovatelia len oficiálne ubytovaným hosťom. Najvyšší výber dane opäť dosiahla obec Demänovská Dolina 425 816 eur a najvyšší medziročný nárast dosiahla obec Bešeňová až 21,8 percent. Pri tomto trende očakávame, že budúci rok by sme mohli výber dane v porovnaní s rokom 2011 už aj zdvojnásobiť,“ povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč. Liptáci spoločne sledujú výber dane v regióne od roku 2011. Čísla vyhodnocujú za členské mestá Liptovský Mikuláš, Ružomberok a Liptovský Hrádok a obce Bešeňová, Lúčky, Pribylina, Liptovský Ján, Pavčina Lehota, Demänovská Dolina a Liptovský Trnovec. Sadzba dane v jednotlivých obciach a mestách nie je jednotná. Pohybuje sa od 40 centov v obci Pribylina, po euro v hlavných turistických lokalitách Demänovská Dolina, Liptovský Ján, Lúčky a Liptovský Mikuláš. Záujem o región je celoročne vysoký. Liptov ponúka komplexnú ponuku atrakcií, má rozvinutú infraštruktúru cestovného ruchu a kvalitné služby. Najväčší dopyt je po tunajších akvaparkoch Tatralandia a Bešeňová, Jasná je zaujímavá najmä v zime, ale vďaka turistickým možnostiam narastá aj záujem o lokalitu v lete. Veľkým lákadlom sú aj tunajšie jaskyne, narastá záujem aj o cykloturistiku či jediné liptovské kúpele...

„Sami sme zvedaví, čo spraví s našimi číslami zavedenie dovolenkových poukazov a znížená sadzba dane na ubytovacie služby. Dalo by sa však očakávať, že v tomto trende by sme mali pokračovať aj počas tohto roka. Mrzí nás štvorpercentný pokles výberu dane z ubytovania v obci Liptovský Ján za rok 2018. Pripisujeme ho najmä situácii, za ktorou je uzatvorenie lyžiarskeho strediska v tunajšej doline a jeho následná trojročná absencia. Pevne dúfame, že v zime 2019/20 sa stredisko aspoň v obmedzenom režime sprevádzkuje a obec zlepší svoju ponuku pre návštevníkov počas zimnej sezóny,"povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Vďaka existencii Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV a zákonu o cestovným ruchu, ktorý umožnil vznik jednotlivých oblastných organizácií, narastajú prostriedky v spoločnom regionálnom rozpočte. Tie sa späť vracajú vo forme investícií do marketingu, podujatí, produktov cestovného ruchu a aj lepšej infraštruktúry a služieb. „Tým, že pracujeme ako jeden celok, dokážeme naše prostriedky, ktoré sme z cestovného ruchu akumulovali oveľa efektívnejšie a adresnejšie využiť. Naviac, aj vďaka nárastu vybranej dane očakávame vyššiu dotáciu od štátu na podporu spoločných aktivít cestovného ruchu. V prípade, že prejde podľa plánu schvaľovací proces s Ministerstvom dopravy a výstavby SR, siahneme si na dotáciu na podporu cestovného ruchu na Liptove vo výške približne 968 tisíc eur,“ povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč. Liptov s Bratislavou, spoločne s Vysokými Tatrami sú najvýznamnejšími destináciami cestovného ruchu Slovenska.

Autor: (ts-region Liptov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.11.2016
Lyžiari si v Liptovskom Jáne nezalyžujú asi ani počas tejto zimy
Lyžiarske stredisko v turisticky atraktívnej Jánskej doline na Liptove pravdepodobne nespustí svoju prevádzku ani v nadchádzajúcej zimnej sezóne.
viac
09.12.2016
Príbeh Vianoc na Liptove
Až do sviatku Troch kráľov bude v Jánskej doline pre turistov a dovolenkárov sprístupnený drevený betlehem. Sedem sôch, ktorým dominuje Mária s Ježiškom pripomínajú krásny odkaz Vianoc. Ten túto sobotu pripomenie v kultúrnom dome v Liptovskom Jáne aj vystúpenie divadelníkov.
viac
20.12.2018
Do Jasnej bezplatne
Už od stredy 26. decembra 2018 začínajú na Liptove premávať bezplatné SKI & AQUA BUS-y. Lyžiarov budú voziť na zjazdovky do Jasnej z celej Demänovskej doliny. Zároveň spoja svahy Jasnej s Liptovským Mikulášom, Aquaparkom Tatralandia, Bešeňovou, s kúpeľmi na Lúčkach a tiež Liptovským Jánom.
viac
16.01.2024
Mesto organizuje výnimočnú Fanzónu Petry Vlhovej v centre Liptovského Mikuláša
Fanúšikovia Petry Vlhovej sa počas Svetového pohára v alpskom lyžovaní žien stretnú v jej doposiaľ prvej a jedinej oficiálnej fanzóne. Na víkend 20. a 21. januára ju priamo v historickom centre pripravuje mesto Liptovský Mikuláš.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %