Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
20.02.2021 10:05

Liptovské droby sa stali značkou regiónu


Ilustračná snímka (msú)


Liptovské droby majú po piatich rokoch očakávania potvrdenú svoju jedinečnosť Európskou komisiou. Chránené zemepisné označenie získal jednotný recept, v ktorom hrá hlavnú úlohu pomletá zmes zemiakov, škvariek a korenín natlačená do bravčového čreva.


 Myšlienka získať ochrannú známku skrsla v roku 2015 na Švábkafeste práve primátorovi Jánovi Blcháčovi. „Popravde sme trošku závideli Skalici ich Skalický trdelník a na tomto tradičnom zemiakovom podujatí Švábkafest sme sa začali zamýšľať nad tým, či by sme našli špecifický regionálny produkt, ktorý je vyrábaný len v Liptove. Parenice a syry sú síce známe, ale vyrábajú sa hocikde na Slovensku. Preto sme sa rozhodli, že náš región bude prezentovať tradičná špecialita, ktorá je typická len preň a navyše výborne chutí,“ priblížil vznik myšlienky získať ochrannú známku práve pre Liptovské droby primátor Blcháč, ktorý následne inicioval vytvorenie ochrannej známky pre gastronomickú špecialitu.

 Proces bol zdĺhavý

Získaniu známky predchádzal dlhodobý úradný proces. Najskôr bolo potrebné vytvoriť občianske združenie, ktorého registráciu potvrdilo Ministerstvo vnútra SR v roku 2016. Nasledovali práce v teréne. „Zbierali sme recepty a pristúpili sme k zjednoteniu receptúry, keďže droby sa vyrábajú vo viacerých obciach od Stankovian až po Važec a aj v rámci jednotlivých obcí existujú odtienky v použitých ingredienciách,“ vysvetlil primátor a dodal, že už na sklonku

roka 2015 požiadal hoteliera a publicistu Štefana Packu, aby začal s prípravnými prácami na založenie obľúbenej špeciality Liptova. „Na príprave dokumentov pre zabezpečenie ochrannej známky spolupracoval aktívne aj Úrad priemyselného vlastníctva v Banskej Bystrici. Žiadosti sme odoslali Európskej komisii, ktorá ju zverejnila v úradnom vestníku EÚ, na základe čoho ju  mohli pripomienkovať členské krajiny Únie. Nasledoval zdĺhavý proces vyčkávania na pripomienky v zmysle platnej európskej legislatívy,“ priblížil Štefan Packa, predseda Občianskeho združenia Liptovské droby.

Od prvého marca pod známkou

Liptovské droby sú dodnes obľúbené v domácnostiach, sú však aj neoddeliteľnou súčasťou pochutnávania si na jarmokoch či na Švábkafeste. „Veľmi podobným jedlom ako liptovské droby sú šialence. Plnka je rovnaká, ale plnia sa do baraních čriev. Sú teda tenšie a špirálovo zatočené,“ vysvetlil Packa.

Po kontrole Štátnou potravinárskou inšpekciou budú môcť výrobcovia ochrannú známku používať od 1. marca 2021. Na Liptove máme dvoch výrobcov liptovských drobov, v Ružomberku a v Beňadikovej. Títo budú vyrábať tradičnú špecialitu podľa jednotného receptu s pridelenou ochrannou známkou.

Liptovské droby sú vhodné na samostatnú konzumáciu, ale sú aj vhodnou prílohou k mäsu. Konzumujú sa tiež s kapustou, výborne chutia s čalamádou či nakladanými uhorkami.

Autor: (ts-MsÚ Liptovský Mikuláš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.05.2016
Pre liptovské droby chcú získať ochrannú známku Európskej únie
Tradičné liptovské droby už majú svoj jednotný recept. Pripravili ho skúsení kuchári, výrobcovia i znalci regionálnej kuchyne a tradícií. Dôvodom sú snahy o zápis do Registra chránených označení pôvodu a chránených zemepisných označení vedeného Európskou komisiou.
viac
07.09.2016
Liptovský „Švábkafest“
Liptovská plodina číslo jeden sú zemiaky, domáci ich slangovo volajú „švábka“. Podujatie v najbližší piatok 9. 9. 2016 v Liptovskom Mikuláši bude preto venované práve zemiakom.
viac
07.08.2017
Mestská polícia Poprad sa zapojila do projektu CEREK
Mestská polícia Poprad sa od 1. augusta zapojila do systému ochrany bicyklov CEREK, ktorý bol vytvorený ako prevencia proti krádeži bicyklov a je jedným z nástrojov prevencie kriminality.
viac
15.06.2021
Liptovské droby, šanca pre gastro
Liptovské droby získali certifikát od Európskej únie o chránenom zemepisnom označení pôvodu. Ide o tradičné regionálne jedlo zo zemiakov, ktoré má na Liptove veľkú obľubu, ale pre mimo-regionálnu verejnosť je takmer neznáme.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %