Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
28.06.2021 10:15

Liptovskomikulášania vlani zhodnotili 53 percent odpadov


Ilustračná snímka.


Obyvatelia Liptovského Mikuláša v roku 2020 zhodnotili 53 percent odpadov. Samospráva sa tým zaradila medzi najlepšie mestá na Slovensku v separácii. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.


Podľa hovorkyne tiež kleslo množstvo odpadu, ktorý odviezli na skládku. „Pozitívom bolo aj zvýšenie množstva vyzbieraného biologicky rozložiteľného odpadu, ktorý kompostujeme,” uviedla Čapčíková.

Množstvom triedeného zberu komunálneho odpadu v objeme 3,3 tony prispelo mesto k celkovej úspore 70 ton emisií skleníkových plynov oxidu uhličitého. Certifikátom za rok 2020 to mestu potvrdila organizácia zodpovednosti výrobcov Envi-Pak.

Ako zdôraznila hovorkyňa, mesto v minulom roku vytváralo kvalitné podmienky na zvyšovanie množstva zhodnocovaného odpadu vďaka propagačným a vzdelávacím aktivitám. „V oblasti odpadového hospodárstva je do budúcna potrebné venovať pozornosť možnostiam výstavby polopodzemných kontajnerov. V prvej etape by šlo o ulice na Podbrezinách, ktoré sa nachádzajú pod Hájom a zberné nádoby často navštevujú rôzne zvieratá. Aj naďalej budeme pokračovať v informačnej kampani v mesačníku, v televízii a na sociálnych sieťach mesta,” dodala.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.05.2016
Je možné neprodukovať komunálny odpad? - časť odpad z domácností
Zamysleli ste sa už niekedy nad tým, koľko odpadu vyprodukuje človek za deň? Štatistiky Eurostatu za rok 2014 poukazujú na to, že každá osoba na Slovensku ročne vyprodukuje 321 kg odpadu.
viac
20.06.2016
Handlová bude mať nové vozidlo na zber a separáciu odpadu
Zefektívnenie triedeného zberu odpadu v meste by malo priniesť obstaranie nového vozidla s rotačným systémom lisovania, ktoré samospráva plánuje zakúpiť.
viac
02.12.2021
V prírode nájdete pozoruhodne bizarný odpad
Dobrovoľní zberatelia odpadkov vedia, že v prírode natrafia na plasty, plechovky, cigaretové ohorky či obaly zo sladkostí, ale neraz ich prekvapí či až zarazí rarita, nad ktorou ostáva stáť rozum.
viac
13.04.2022
Množstvo vyzbieraného zeleného odpadu sa za päť rokov zdvojnásobilo
V Liptovskom Mikuláši spustili zber biologicky rozložiteľného odpadu zo záhrad. V týždňových intervaloch ho budú vyvážať do 18. novembra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %