Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
16.03.2023 02:25

Lokalitu Dreveník neďaleko Spišského hradu vyčistili od odpadkov


Na snímke informačné tabule pod skalným mestom Dreveník. Snímka zdroj: (tasr).


Časť lokality Dreveník neďaleko Spišského hradu, ktorá patrí pod Správu Národného parku (NP) Slovenský raj, nedávno ochranári vyčistili od odpadkov. Riaditeľ Správy NP Tomáš Dražil v tejto súvislosti upozornil, že už dlhé roky tam pri ochrane prírody bojujú s viacerými problémami.


"Okrem odpadu je problémom aj nelegálny výrub vzácnych drevín, počas jari aj nelegálne vypaľovanie trávy, čo taktiež ohrozuje tamojší biotop," uviedol Dražil. Na úpätí travertínovej kopy, ktorá tvorí chránené územie, totiž leží rómska osada. Jej obyvatelia chodia podľa ochranárov do lesa v rezervácii pravidelne kradnúť drevo. "Tento stav sa roky snažíme zvrátiť s pomocou polície i vlastnými silami, avšak márne. Následkom toho je aj fakt, že obyvatelia osady všetko, čo zo sebou do lesa prinesú, nechajú tam," upozornil riaditeľ. Na porastoch tak boli pred nedávnym čistením stovky plastových fliaš a ďalšie druhy odpadu.

Situácia sa vďaka zavedenému zálohovaniu fliaš a plechoviek podľa ochranárov výrazne zmenila, aj preto sa pozostatky predchádzajúcej situácie snažili aspoň trocha napraviť. Štyria pracovníci Správy NP sa na začiatku jari po roztopení snehu vybrali do južnej časti lesa na Dreveníku. Za jedno dopoludnie nazbierali osem vriec starých fliaš, nápojových plechoviek a iných odpadkov. Plastové fľaše pritom tvorili zhruba polovicu objemu všetkého odpadu. "V lese sa ďalej povaľovali najčastejšie rôzne handry, používané na zväzovanie a odnos dreva a konárov, zvyšky rozpadnutých približovacích prostriedkov, napríklad kočiarov, káričiek či rôzne časti odevu," upozorňujú ochranári.

Ochranári veria, že aspoň nové plastové fľaše či plechovky sa už v dreveníckom lese objavovať nebudú. Na druhej strane by prijali väčšiu spoluprácu pri riešení problémov zo strany samosprávy. Dražil objasnil, že lokalita je vzácna z botanického i geologického hľadiska. "Travertín pri Spišskom Podhradí je najrozsiahlejšie nálezisko travertínov na Slovensku. Je tam tiež mnoho botanických rarít, viacero teplomilných druhov, ktoré sa vyskytujú len tu, a potom až v Slovenskom krase alebo niekde v Maďarsku," dodal riaditeľ s tým, že časť tejto lokality je v 5. stupni ochrany prírody.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.06.2017
Dobrovoľníci vyzbierali tonu odpadu z brehov Dunaja
Na výzvu ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa zareagovalo niekoľko stoviek dobrovoľníkov, ktorí sa zapojili do čistenia brehov Dunaja. Spoločnými silami sa im podarilo vyzbierať takmer tonu odpadu.
viac
27.04.2020
Pri vodnej nádrži Ľadovo vyzbierali 34 vriec odpadu
Správa povodia horného Ipľa v spolupráci s mestom Lučenec vyčistila vodnú nádrž Ľadovo. Spolu naplnili až 34 vriec odpadu, väčšinu ktorého tvorili plastové fľaše a obaly, odhadom 90 %.
viac
19.03.2021
Tradičná jarná akcia Za krajšie mesto je opäť len v rukách občanov
Už po druhý raz muselo mesto Banská Bystrica pre pandémiu nového koronavírusu prerušiť tradičnú, 20 rokov trvajúcu jarnú celomestskú akciu pre obyvateľov panelákov a domov Za krajšie mesto.
viac
16.05.2022
Študenti vyzbierali z Klátovského ramena niekoľko nákladných áut odpadu
Študenti Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre zorganizovali čistenie Klátovského ramena od odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %