Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
27.11.2021 03:05

Ľubovniansky hrad čaká rekonštrukcia za 800-tis. eur


Ľubovniansky hrad. Snímka zdroj: Hashtag.sk - Zoznam


Hrad nad mestom Stará Ľubovňa čaká rekonštrukcia za 800-tis. eur. Z grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) sa má opraviť severovýchodné opevnenie a tiež jedno z nádvorí tejto národnej kultúrnej pamiatky.


TASR o tom informoval odbor komunikácie Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR, ktoré obnovu spolu 19 pamiatok z grantov EHP v rámci programu Kultúra spravuje.      

"Cieľom projektu je rekonštrukcia a obnova severovýchodnej hradby Ľubovnianskeho hradu a zvýšenie bezpečnosti jeho tretieho nádvoria. Súčasne sa pred zosuvom ochráni priľahlé archeologické nálezisko kasární zo 17. storočia," priblížilo MIRRI s tým, že táto hradná lokalita je v súčasnosti v dezolátnom stave. Po obnove má kasárenské nálezisko predstaviť stála výstava, plánuje sa tu tiež vybudovanie sokoliarskeho dvora a prezentácie dobových remesiel.       

Projekt realizuje Ľubovnianske múzeum - hrad v Starej Ľubovni v spolupráci so Základnou školou s materskou školou Maximiliána Hella v Štiavnických Baniach a občianskym združením Priatelia hradu Ľubovňa a tiež s nórskym partnerom  Múzeom mesta Vardo.       

Hrad Ľubovňa postavili po roku 1292 z iniciatívy uhorského kráľa Ondreja III. V 16. storočí ho prestavali na veľkolepú renesančnú pevnosť. Do jeho histórie sa zapísali členovia významných uhorských i poľských šľachtických rodov Drugethovcov, Kmitovcov, Lubomirských, Raiszovcov, Zamoyských. Viac ako 350 rokov na hrade sídlili poľskí správcovia zálohovanej časti Spiša. Hrad v polovici 17. storočia chránil poľské korunovačné klenoty, v roku 1768 tu väznili grófa Mórica Beňovského. K najcennejším častiam hradu patrí hlavná veža, ktorá sa zachovala ešte zo stredovekých čias. V súčasnosti je po rozsiahlej rekonštrukcii renesančného paláca sprístupnený celý areál hradu.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.03.2020
V Starej Ľubovni začali s obnovou exteriéru kostola sv. Mikuláša
V týchto dňoch sa začala obnova exteriéru kostola sv. Mikuláša v Starej Ľubovni, finančné zdroje na rekonštrukciu získala rímskokatolícka cirkev zo zbierky veriacich. Informoval o tom dekan miestnej farnosti Pavol Lacko.
viac
12.11.2020
Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok
Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.
viac
09.03.2021
Na Ľubovnianskom hrade zrekonštruujú severovýchodnú hradbu a nádvorie
Odstránenie havarijného stavu a záchrana severovýchodnej hradby i tretieho nádvoria. To je hlavným cieľom blížiacej sa rekonštrukcie na Ľubovnianskom hrade.
viac
07.01.2022
Hrad sa chystá na obnovu i stretnutie potomkov majiteľov
V júni tohto roku chcú na Ľubovnianskom hrade začať so záchranou a rekonštrukciou severovýchodnej hradby a tretieho nádvoria. Riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík zároveň potvrdil, že na jar sa chystajú skontrolovať všetky obvodové hradby a murivo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %