Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
06.06.2016 10:27

Ľudia môžu sledovať živý prenos z hniezda sokola myšiara


Sokol myšiar. Snímka zdroj: (dravce.sk).


Po živých prenosoch z hniezd havranov a bocianov z rôznych kútov Liptova, či prítoku rieky Belá spustila Správa Tatranského národného parku (TANAP) ďalšiu on-line kameru.


Tentoraz môžu ľudia z celého sveta pozerať živý prenos z hniezda sokola myšiara, ktorý sa udomácnil na budove Hotela Permon na úpätí Západných Tatier.      

"Hniezdenie sokolov na ľudských stavbách, pod strechami, ba priamo na balkónoch panelákov, je fenoménom posledných rokov. Jeden pár zahniezdil priamo na budove známeho hotela na Podbanskom. Vďaka ústretovosti pracovníkov hotela a firmy PROFI-NET tak budú záujemcovia môcť naživo sledovať zaujímavý život rodinky vrtkých sokolíkov," informoval Pavol Majko, riaditeľ Správy TANAP. Živé prenosy z hniezda sokola myšiara sú dostupné na internetovej stránke Správy TANAP www.spravatanap.sk a www.kukaj.sk.      

Sokol myšiar patrí medzi menšie druhy dravcov. Jeho hlavnou korisťou sú prevažne drobné hlodavce, ale napríklad aj jašterice alebo hmyz. "Ako ostatné druhy sokolov, nestavia si vlastné hniezda, ale využíva staršie hniezda iných druhov vtákov, ako je vrana, straka, krkavec. Rád obsadí aj vyvesené búdky na stromoch a elektrických stožiaroch. Časť populácie hniezdi aj na skalách, pričom využíva rôzne dutiny či výklenky," opísal Majko.      

Záujem o živé prenosy z hniezd rôznych druhov vtákov je podľa neho stále vysoký. "Denne majú stránky tisícky zobrazení. Zaujímavosťou je, že okrem Antarktídy máme pozorovateľov z každého svetadiela. Môžem povedať, že nás sledujú ľudia z desiatok svetových krajín," doplnil. Ako ďalej uviedol, historicky najvyšší záujem zaznamenali o orlicu Aničku, ktorej putovanie medzi hniezdiskom na Liptove a zimoviskami v Afrike monitorovala GPS vysielačka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.09.2016
Na ochranu kontajnerov pred medveďmi pôjde 1,5 milióna eur
Za ich časté návštevy medveďov pri ľudských obydliach môžu aj nelegálni zberači lesných plodov. Odstrel by však bol príliš radikálnym krokom.
viac
07.11.2016
Vysoké Tatry ponúkajú zaujímavé túry aj počas zimnej uzávery chodníkov
Zimná uzávera turistických chodníkov Vo Vysokých Tatrách platí od 1. novembra do 15. júna 2017. Časť chodníkov je pre turistov uzavretá z dôvodu ochrany prírody, najmä kamzíkov a švišťov vrchovských tatranských.
viac
08.02.2017
V TANAP-e majú pre dravcov pripravené aj umelé hniezda
Súčasťou monitoringu dravých vtákov a kontroly obsadených hniezdnych lokalít pracovníkmi Správy Tatranského národného parku (TANAP) je aj odborné posúdenie vhodnosti umiestnenia a stability samotného hniezda.
viac
23.05.2022
Ročne zahniezdia v mestách stovky párov sokola myšiara a myšiarky ušatej
Každý rok zahniezdia v mestskom prostredí na Slovensku stovky párov sokola myšiara a myšiarky ušatej. Uviedla to Ochrana dravcov na Slovensku s tým, že ide pre ľudí o užitočné druhy a mať ich za "susedov" nie je nebezpečné.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %