Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
14.09.2022 10:35

Ľudia pod Poľanou aj naďalej volajú po riešení problému s medveďmi


Ilustračná snímka.


Ľudia pod Poľanou aj naďalej volajú po riešení problému s medveďmi v blízkosti ich príbytkov. Upozornili na to na utorkovej tlačovej konferencii v Detve.


Občania vyjadrili obavy o vlastné životy. Zdôrazňujú, že medvede im stále behajú popri obydliach a ničia im majetok.

V detvianskej miestnej časti Skliarovo, na samote, kde je len pár domov, býva obyvateľka Katarína Krišková. "Každý deň je medveď u nás, nie je to normálne. Nevieme sa dovolať pomoci, nikto s nami nekomunikuje. Medvedice k nám chodia od mája," poznamenala. Dodala tiež, že večer sa nedá pre medvede vyjsť z domu von. Podľa nej zničili tri úle, ploty a susedovi aj usmrtili šesť oviec. "Na fotopasci ich raz bolo naraz osem," vyhlásila.

Zo Skliarova pod Poľanou je aj Pavel Chebeň, ktorý povedal, že im nikto nevie pomôcť. "Večer bol u nás medveď na slivky. Chodieva okolo nás aj medvedica s tromi mladými. Ráno, na obed a aj večer," podotkol s tým, že nevie, ako má situáciu ďalej riešiť a ako sa medveďov zbaviť. Doplnil tiež, že sa k nemu boja chodiť deti na návštevu.

Podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja Roman Malatinec na tlačovej konferencii povedal, že situácia s medveďmi pod Poľanou sa nerieši. "Vyzvali sme poľovné združenie, aby podalo žiadosť na regulovaný odstrel. Počkáme na stanovisko Ministerstva životného prostredia SR." Konštatoval, že ľudí sa zastáva Koordinačná aj rada Biosférickej rezervácie Poľana, ktorej je predsedom.

Ján Nôžka zo Slovenskej poľovníckej komory Detva informoval, že kompetentní podľa neho nekonajú. Za sedem mesiacov je podľa jeho slov pod Poľanou problémových 50 medveďov. "Eutanazovali dve medvieďatá do 50 kilogramov a to bolo všetko. Nereagujú na požiadavky ľudí," uzavrel.

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR vo svojom stanovisku pre TASR uvádza, že presadzuje koncepčné riešenia problematiky medveďov. Spočívajú vo zvýšenej kontrole území s výskytom medveďa hnedého vrátane Podpoľania. "MŽP však odmieta tvrdenia, že riešením je regulačný lov," pripomína rezort s tým, že zásahový tím sústreďuje svoje aktivity najmä na Podpoľanie. "Profesionáli z tímu boli od apríla tohto roku na Podpoľaní 129-krát. Vykonali 65 výjazdov na základe podnetov občanov," zdôrazňujú. Podľa nich to bolo aj vyraďovanie z populácie každého problémového jedinca, ktorý stratil plachosť pred ľuďmi. "Vyradili tak dvoch medveďov v lokalitách Iviny a Kalinovec," ukončilo ministerstvo.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.02.2022
Mesto Detva naďalej odmieta ťažbu zlata pod Poľanou
Lokalita je v územnom pláne mesta vyčlenená na rekreačné účely, potvrdil hovorca mesta Milan Suja.
viac
19.05.2022
Výskyt medveďov na Podpoľaní považuje ZMOS za mimoriadne vážnu situáciu
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) považuje výskyt medveďa hnedého medzi ľudskými obydliami na Podpoľaní za mimoriadne vážnu situáciu. Uviedol to ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák s tým, že informácie majú z prostredia dotknutých obcí.
viac
22.06.2022
Podpoľanci chcú, aby štát požiadal EÚ o výnimku na regulovaný odstrel medveďa
Kompetentné orgány by mali čo najskôr podať Európskej únii (EÚ) žiadosť o výnimku na regulovaný odstrel medveďa hnedého. Na utorkovom stretnutí v Očovej v okrese Zvolen po tom volali zástupcovia samospráv, lesníkov, poľnohospodárov a poľovníckych združení na Podpoľaní.
viac
15.06.2023
Primátor žiada regulovaný odstrel medveďov, MŽP deklaruje riešenie situácie
Pre zvýšený výskyt medveďov pod Poľanou žiada primátor Detvy Branislav Baran ministra životného prostredia Milana Chrenka o povolenie na ich regulovaný odstrel. Vyplýva to z listu, ktorý primátor poslal envirorezortu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %