Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
24.10.2018 11:37

Ľudia v núdzi už môžu žiadať pomoc od Nadácie ŽSK


Ilustračná snímka


Podmienky pre žiadateľov o finančnú pomoc sú zverejnené na stránke žilinskej župy. Uzávierka prvého kola žiadostí je 6.novembra 2018.


Nadácia ŽSK pre podporu rodiny začína pomáhať rodinám. Založením Nadácie ŽSK pre podporu rodiny vytvorila župa nástroj komplexnej pomoci ľuďom v núdzi. Pomoc je určená tým, ktorých posihne živelná pohroma alebo závažné ochorenie člena rodiny, kedy je znížená pracovná schopnosť a tým aj obmedzený príjem pre rodinu. Prostredníctvom nadácie bude župa podporovať aj dobrovoľnícke aktivity v kraji a pomocnú ruku podá aj talentovaným deťom zo sociálne slabších podmienok.

,,Jednotlivci, ale aj celé rodiny sa často vplyvom rôznych okolností ocitnú v ťažkej životnej situácii. Naším cieľom je poskytovať týmto ľuďom rýchlu, transparentnú a cielenú pomoc,“ povedala žilinská županka Erika Jurinová.

Finančné zdroje bude nadácia získavať z rôznych dobročinných aktivít, od sponzorov a darcov, z vlastnej činnosti i z grantov iných nadácií, združení a  tiež z rozpočtu ŽSK. ,,V týchto dňoch sa konalo prvé stretnutie správnej rady, kde sme si stanovili podmienky pre žiadateľov a dohodli sa na ďalších krokoch. Na účte nadácie je aktuálne 20-tisíc eur, ktoré sú pripravené na pomoc ľuďom v našom kraji,“ uviedla Gabriela Podolanová z Nadácie ŽSK pre podporu rodiny.

Žiadosť o príspevok z nadácie je dostupný na webe www.zilinskazupa.sk. Žiadateľ musí mať bydlisko v Žilinskom kraji. Posúdenie situácie odborníkmi priamo v teréne urýchli proces a nestranne pomôže vybrať tých, ktorí pomoc nemôžu dostať z iných štátnych zdrojov.

Udelením finančnej pomoci župa nekončí. ,,So žiadateľom zostaneme v kontakte aj po vyúčtovaní pridelenej pomoci a v rámci sieťovania organizácií a služieb kraja mu budeme poskytovať poradenstvo alebo konkrétnu pomoc pri riešení problémov,“ uzavrela G. Podolanová.

Už vo svojej stratégii Žilinský kraj 22+ deklarovalo nové vedenie župy záujem vytvoriť kraj priateľský k rodinám. A v tomto duchu aj napreduje. ,,Našou prioritou je poskytovať kvalitné služby. Chceme vytvoriť vhodné nástroje pre zmiernenie nepriaznivého demografického vývoja, aj preto prijímame rôzne prorodinné opatrenia. Tým chceme motivovať ľudí k prirodzenému sťahovaniu a návratu rodín do nášho kraja. Napríklad zavádzame rodinné vstupné do knižníc či kultúrnych inštitúcií, pripravujeme budovanie detských kútikov. Popri nadácii vzniká v každom regióne aj Centrum pre rodinu, ktoré bude slúžiť na prevenciu patologických javov a krízy v rodine a zároveň bude pôsobiť ako poradenské centrum,“ uzavrela E. Jurinová. Sídlo nadácie aj centra sa pripravuje v priestoroch Považskej galérie na prízemí.

Autor: (žsk-mr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.09.2019
Centrálny krízový fond prispel obciam na preventívne opatrenia
Trnavská župa prostredníctvom Centrálneho krízového fondu (CKF) podporila projekty zamerané na predchádzanie živelných udalostí a katastrof na území kraja sumou 15-tisíc eur.
viac
18.10.2019
Nadácia Dar podporí 44 ľudí v ťažkej sociálnej situácii celkovouj sumou 10 400€
Financie budú poskytnuté napríklad na nákup zdravotníckych pomôcok, ktoré nie je možné hradiť prostredníctvom zdravotného poistenia, rehabilitácie, nákup školských potrieb a pod.
viac
07.08.2020
Grantový program Dobrý sused opäť podporí komunitné projekty
Grantový program Dobrý sused opäť podporí zaujímavé projekty zlepšujúce život v komunite či v okolí bydliska. O príspevok do výšky 4000 eur môžu žiadať obyvatelia, samosprávy a organizácie v bratislavských mestských častiach Vrakuňa a Podunajské Biskupice a v obci Borinka, najnovšie aj v Ružinove.
viac
20.02.2024
Žilinská župa podporí cez dotácie komunitné projekty za 330-tis. eur
Zastupiteľstvo ŽSK schválilo v decembri v rozpočte na rok 2024 sumu 330 000 eur pre poskytovanie dotácií z vlastných príjmov ŽSK. Z toho 267 900 eur na dotačný program Regionálne dotácie a 62 100 eur na dotačný program Dotácie predsedu ŽSK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %