Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
02.10.2021 08:05

Ľudia zo sídlisk diskutovali s vedením mesta o zelených oázach


Sídlisko Sásová. Snímka zdroj:Bystricoviny.sk


V siedmich lokalitách Banskej Bystrice vedenie magistrátu počas uplynulých dvoch týždňov diskutovalo s občanmi o tom, čo by mohlo vzniknúť v okolí ich domovov, aby sa im žilo lepšie.


Prvé kolo verejných stretnutí s obyvateľmi sídlisk k projektu Zelené oázy malo úspech a ich účasť je dôkazom toho, že majú záujem zapájať sa do vecí verejných, vyjadrovať svoje názory i potreby. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková.       

„Posledné dva týždne som strávil hodiny v teréne na stretnutiach s obyvateľmi a z každého som odchádzal spokojný. Ďakujem za všetky podnety a nápady, ktoré v diskusiách odzneli. Zamestnanci územného plánovania a architekta mesta teraz všetky spracujú a na základe nich pripravia návrhy, o ktorých budeme diskutovať s občanmi v rámci ďalšieho kola stretnutí v druhej polovici októbra," reagoval primátor Ján Nosko.       

„Išlo o nápady vytvorenia parkov pre seniorov, venčovísk, oddychových zón, otužovacích jazierok, prvkov na cvičenie, kvetinových záhonov, altánkov, prírodných amfiteátrov, ovocných sadov, vodných ihrísk či športovísk. Vo všetkých častiach mesta zavládla všeobecná zhoda týkajúca sa potreby obnovy chodníkov, zvýšenia starostlivosti o zeleň či doplnenia verejného osvetlenia,“ zhodnotil Nosko.       

Podľa Zuzany Gombalovej, špecialistky pre urbanizmus a architektúru z oddelenia územného plánovania a architekta mesta, začínajú pracovať na grafickom výstupe, tzv. lokalitnom programe.       

„Ide o predbežný schematický návrh, ktorý sa bude v rámci druhého kola stretnutí s obyvateľmi odsúhlasovať a finalizovať. Zahŕňame tam podnety a námety, ktoré odzneli alebo vyplynuli z prieskumov, pričom musíme prihliadať aj na to, čo nám hovorí Územný plán mesta Banská Bystrica, prípadne technické limity lokalít a inžinierske siete. Výsledný dokument poslúži ako podklad pre ďalšiu  projektovú prípravu,“ dodala Gombalová.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.04.2019
Slovensko bude bohatšie o 23 nových zelených oáz
Vysádzanie nových stromov a zelene na rôznych miestach Slovenska podporila nadácia Ekopolis tento rok grantom vo výške 60 000 eur. Rozdelia si ho aktívni ľudia z 23 lokálnych komunít, ktorí do 13. ročníka grantového programu Zelené oázy poslali najlepšie nápady na zazelenanie miest, kde žijú.
viac
13.08.2021
Ľudia chcú zelené oázy, mesto plánuje na to získať eurofondy
Banskobystričania chcú v rámci revitalizácie vnútroblokov v mestských častiach zelené oázy, a teda kvalitnú údržbu zelene, obnovu chodníkov, ale najmä oddychové miesta s tienením, športoviská či vodné prvky a dažďové záhrady.
viac
30.12.2021
Bystričania chcú na sídliskách zelené strechy, ale aj dažďovú a motýliu záhradu
Petangové ihrisko, dažďová či motýlia záhrada, zelené strechy, komunitná knižnica i stanica na umývanie bicyklov, aj to sú podnety a požiadavky občanov mesta pod Urpínom, ktoré vyšli z verejných stretnutí s mestom v rámci projektu Zelených sídlisk a revitalizácie vnútroblokov.
viac
23.11.2022
O návrhu mestského rozpočtu chce mesto diskutovať aj s obyvateľmi
V rámci Iniciatívy pre otvorené vládnutie vytvorila banskobystrická samospráva nový nástroj na komunikáciu s obyvateľmi, takzvanú mestskú spolupracovňu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %