Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
06.02.2020 04:50

Malá obec má čo ukázať, na obnovu atrakcií ale chýbajú peniaze


Na snímke protiturecká bašta z 15. storočia v Žibritove si pýta obnovu. EASYFOTO TASR - Jozef Poliak


Bašta zo 16. storočia, prírodný skalný útvar Štangarígeľ či malé námestíčko s drevenou sochou ako spomienkou na natáčanie známeho filmu sú atrakcie, ktoré v lete lákajú do malej obce Žibritov v okrese Krupina.


"Sme malá obec s rozpočtom okolo 20.000 eur a 80 obyvateľmi a na väčší rozvoj a masívnejšiu obnovu pamiatok peniaze nemáme," hovorí starosta Dušan Lacko.       Aj keď sa v uplynulých rokoch obec snažila získať prostriedky na obnovu svojej dominanty - protitureckej bašty, peniaze nezískala. "Aktuálne sme napríklad požiadali samosprávny kraj o dotáciu na obnovu ďalšej našej atrakcie, ktorou sú periská," uviedol ďalej starosta. Tak volajú obyvatelia dediny neďaleké miesto, kde údajne celé stáročia miestne ženy prali. Prameň vody vyteká so svahu do jám a voda z prameňa vraj nikdy nezamŕza. Miesto je dnes ale zle prístupné, zanesené náletovou zeleňou.       

Žibritovská bašta, miestnymi nazývaná aj zvonička, slúžila v období tureckých nájazdov ako strážna veža. Obyvatelia obce si z nej údajne dávali dymové znamenia s obyvateľmi Krupiny. Je pozostatkom bývalého zámku s kostolom. Obec ju spolu s priľahlým starým cintorínom získala pred asi desiatimi rokmi od katolíckej cirkvi za jedno euro. Zvonička mala aj vzácny, asi 200-ročný zvon. Ten ale ktosi v lete 2009 ukradol.      

Lákadlom obce je aj vcelku zachovalá pôvodná architektúra niektorých domov. "Evidujeme približne 80 nehnuteľností, asi 20 z nich slúži ako víkendové chalupy," pripomenul starosta.       

Prvá zmienka o Žibritove pochádza z roku 1266. Podľa povesti ju vraj založil veľmož Žibrit. V 15. storočí zažila nájazdy husitských vojsk. O 100 rokov neskôr ju zničili Turci.

Obyvatelia sa v minulosti zaoberali predovšetkým výrobou drevného uhlia, neskôr poľnohospodárstvom, ovocinárstvom a okrajovo aj vinohradníctvom. Motív viniča dominuje aj erbu obce, ktorý vychádza z historickej pečate.       

V dedine a blízkom okolí sa v 50. rokoch uplynulého storočia natáčali niektoré exteriéry prvého slovensko-maďarského koprodukčného filmu Dáždnik svätého Petra. Drevená plastika svätého Petra na žibritovskom námestí púta už niekoľko rokov pozornosť turistov.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.06.2020
Záhorie je jedinečným ekosystémom, láka aj množstvom pamiatok
Záhorie patrí k rázovitým oblastiam Slovenska s veľmi silnou kultúrnou aj zemepisnou identitou. Takmer každému sa vybavia borovicové lesy plné húb, kapusta (zelé) a svojrázne nárečie.
viac
25.09.2023
Združenie Zachráňme hrady predloží vláde petíciu za systematickú obnovu pamiatok
Združenie Zachráňme hrady predloží na rokovanie vlády petíciu za systematické financovanie obnovy národných kultúrnych pamiatok na Slovensku. Petícia, ktorú podľa iniciátorov počas dvoch mesiacov podpísalo vyše 17.000 ľudí, žiada tiež reštart programu obnovy hradov s pomocou nezamestnaných.
viac
20.12.2023
Združenie Zachráňme hrady víta pokračovanie obnovy pamiatok s nezamestnanými
Pokračovanie projektu obnovy kultúrneho dedičstva s pomocou nezamestnaných je výborná správa. Potvrdil to Ratibor Mazúr, predseda združenia Zachráňme hrady, ktoré spája organizácie, venujúce sa obnove hradov a ďalších historických objektov.
viac
29.04.2024
Hrozí zastavenie kontinuálnej obnovy historických pamiatok
Združenie miest a obcí Slovenska upozorňuje na hroziace zastavenie už rozbehnutých projektov v mestách a obciach naprieč Slovenskom v roku 2024.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %