Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
20.05.2019 01:55

Malacký most v rekonštrukcii


Malacký most, ilustračná snímka (bsk)


Od dnešného dňa prišlo k odklonu cestnej dopravy z mostu Malacky – Truckcentrum – nad potokom Malina, ktorý je vstupnou bránou do Malaciek z diaľnice D2, na vybudovanú obchádzkovú trasu v tesnej blízkosti rekonštruovaného mosta.


Dôvodom je jeho veľmi zlý stavebno-technický stav. Stavba bude pozostávať z komplexnej výmeny nosnej konštrukcie a zvršku mosta vrátane vytvorenia mostných záverov, úpravy záverových múrikov a prechodových dosiek na koncoch mosta. Okrem rekonštrukcie mosta sa vykoná aj oprava priľahlých úsekov vozovky. Celkové náklady spojené s rekonštrukciou mosta predstavujú približne 1,4 milióna eur a hradené budú z rozpočtu Bratislavského samosprávneho kraja.

 „Regionálne cesty Bratislava ako správca ciest II. a III. triedy v Bratislavskom kraji pravidelne vykonávajú prehliadky ciest a mostov. Na tomto moste sa robili bežné opravy a údržba. Keďže most bol postavený v roku 1976 a ide o dopravne najzaťaženejší vstup do okresného mesta Malacky, dozrel čas na jeho opravu,“ ozrejmil bratislavský župan Juraj Droba.  

Pre rekonštrukciu mosta bola vytvorená obchádzková trasa vedená po pôvodnom premostení potoka Malina, ktorým je priľahlý klenbový most. Pre jej vytvorenie sa vymenili vozovkové vrstvy existujúcej odbočky na klenbový most, vymenili sa rímsy, zábradlie a vozovkové vrstvy na klenbovom moste a vytvoril sa násyp s vozovkou vedúci späť k ceste za rekonštruovaným mostom. V úseku obchádzky pred klenbovým mostom sa vytvorila rozšírená plocha dočasnej komunikácie pre zabezpečenie bezkolíznej premávky protiidúcich kamiónových súprav na klenbovom moste. Nakoľko rekonštruovaný mostný objekt je na ceste II. triedy, ktorá ako jediná zabezpečuje napojenie okresného mesta Malacky na diaľničnú sieť, spôsob rekonštrukcie mosta na exponovanom úseku bol predmetom viacerých diskusií. Zvolený, dotknutými orgánmi schválený a určený variant s celkovou uzávierkou v mieste mosta s vybudovaním obchádzkovej trasy bol najoptimálnejším riešením, ktorým sa vybuduje obchádzková trasa s obojsmernou dopravou, pričom bude plne zachovaná funkčnosť MÚK Malacky, zároveň bude umožnená rekonštrukcia v plnom profile.

Predpokladaný termín použitia obchádzkovej trasy pre cestnú dopravu počas rekonštrukcie uvedeného mosta je do 31. augusta 2019. Po zrekonštruovaní mostného objektu sa doprava vráti na pôvodnú trasu, obchádzková trasa sa rozoberie a okolie upraví do pôvodného stavu. Vodičov, prechádzajúcich týmto úsekom, prosíme o trpezlivosť, pochopenie a rešpektovanie použitého dočasného dopravného značenia.

Autor: (ts-BSK-Lucia Forman)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.06.2021
Práce na moste v Iliaši pokročili, čoskoro sa začnú dopravné obmedzenia
Projekt výstavby nového mosta do mestskej časti Iliaš je v plnom prúde. Aktuálne sa stavebné práce zameriavajú na nevyhnutnú preložku prívodu elektrickej energie.
viac
08.03.2022
Priestor pod Mostom SNP obnovia, mesto našlo s nájomníkom riešenie
Priestor pod bratislavským Mostom SNP v Petržalke, kde v roku 2018 odstránili schody a začali stavať cyklistické a turistické centrum, obnovia.
viac
07.05.2022
V máji odštartuje rekonštrukcia mosta v Liptovskej Ondrášovej
V máji začne rekonštrukcia mostného objektu ponad rieku Jalovčianka v katastri obce Liptovská Ondrášová. Trvať bude osem mesiacov. V rámci stavebných prác bude najprv kompletne odstránený existujúci most a následne sa začne výstavba nového.
viac
11.03.2024
Halu Malina chce mesto využívať aj po sprevádzkovaní Šport arény
Mesto Malacky ráta s využitím haly Malina aj po otvorení v súčasnosti budovanej Šport arény. Samospráva svoj záujem deklaruje i žiadosťou o dotáciu z Fondu na podporu športu, prostredníctvom ktorej chce rekonštruovať interiér haly.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %