Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
31.01.2020 03:05

Malý kaštieľ má pomôcť prispieť k prezentácii regiónu


Malý kaštieľ, ktorý sa nachádza v historickom areáli mesta Snina. Snímka: maxresdefault


Rekonštrukcia takzvaného malého kaštieľa, jednej zo štyroch národných kultúrnych pamiatok (NKP) nachádzajúcich sa v historickom areáli mesta Snina, by podľa slov primátorky mesta Daniely Galandovej mohla prispieť k prezentácii regiónu.


Povedala to pre médiá počas úvodnej konferencie projektu cezhraničnej spolupráce ENI Obnova historických pamiatok Snina – Chust, ktorá sa konala 23. januára 2020.

Projekt obnovy NKP Dom služobníctva, ako takzvaný malý kaštieľ eviduje Pamiatkový úrad SR, je podľa Galandovej slov pokračovaním aktivít cezhraničnej spolupráce s ukrajinským mestom Chust. "Sme veľmi radi, že môžeme vďaka tejto cezhraničnej spolupráci dotvárať ten náš historický areál, to srdce Sniny a z hľadiska architektonického aj umeleckého, ale určite aj prírodného, také to centrum mesta," uviedla primátorka s tým, že zrekonštruovaný objekt má slúžiť na "nové aktivity". Majú zahŕňať napríklad tvorivé dielne pre deti či workshopy pre všetky vekové kategórie. Ako doplnila, v pivničných priestoroch plánuje samospráva prezentovať lokálne produkty vrátane ich výroby.

Budovu postavenú na začiatku 19. storočia rekonštruovali naposledy v 50. rokoch 20. storočia. Následne, až do roku 1970 slúžila na vzdelávacie účely. Jej súčasná obnova má vychádzať z projektovej dokumentácie, ktorú pre mesto vypracovala spoločnosť Argo-PK ešte v roku 2013. Z celkových oprávnených nákladov vo výške 900.000 eur získali mestá Snina a Chust v rámci ENI sumu 807.000 eur. "Mesto Snina ako hlavný líder má príspevok vo výške 527.000 eur, ukrajinský partner, mesto Chust, má 280.000 eur," konkretizovala rozpočet na rekonštrukciu malého kaštieľa Galandová s tým, že časť financií má byť použitá i na spomínané remeselnícke dielne. Ako doplnila, na realizáciu projektu má sninská samospráva 30 mesiacov, primátorka však verí, že po úspešnom procese verejného obstarávania na zhotoviteľa by mohla byť obnova NKP zrealizovaná počas jedného roka.

Rekonštrukcia objektu si bude podľa jej ďalších slov vyžadovať i rozkopanie areálu v okolí kaštieľa, keďže bude potrebné k nemu doviesť všetky inžinierske siete. "Trošku nás to možno obmedzí v určitých podujatiach, ktoré bežne realizujeme v rámci areálu kaštieľa, ale snáď to pôjde hladko," vyjadrila sa primátorka s tým, že všetky práce budú realizované pod dohľadom pamiatkového úradu.       

Zatraktívniť historické centrum Sniny má tiež projekt revitalizácie priľahlého mestského parku, na ktorý samospráva získala dotácie v rámci cezhraničného programu spolupráce Interreg. Jeho súčasťou má byť aj obnova jazierka, pôvodne zriadeného v 19. storočí, ktoré bolo zlikvidované počas minulého režimu.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.10.2019
Malý kaštieľ v Snine zrekonštruujú
Mesto Snina zrekonštruuje takzvaný malý kaštieľ. Stane sa tak vďaka programu cezhraničnej spolupráce ENI HU-SK-RO-UA 2014 - 2020. Zmluvu o projekte s názvom Obnova historických pamiatok v Snine podpísala v pondelok (30. 9.) primátorka mesta Daniela Galandová na Úrade Prešovského samosprávneho kraja.
viac
14.05.2021
Práce na rekonštrukcii Malého kaštieľa napredujú
Práce na rekonštrukcii takzvaného Malého kaštieľa v meste Snina, národnej kultúrnej pamiatky (NKP) evidovanej Pamiatkovým úradom SR ako Dom služobníctva, napredujú podľa plánu.
viac
08.10.2021
Otváracia konferencia odštartovala prvú etapu obnovy kaštieľa v Želiezovciach
Online otváracia konferencia odštartovala vo štvrtok prvú etapu projektu Obnova kaštieľa v Želiezovciach na účel zachovania kultúrneho dedičstva a jeho sprístupnenia širokej verejnosti.
viac
20.06.2022
TSK zrekonštruuje renesančný kaštieľ v Zemianskom Podhradí
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) zrekonštruuje renesančný kaštieľ zo 17. storočia v obci Zemianske Podhradie v okrese Nové Mesto nad Váhom. Sídli v ňom domov sociálnych služieb, po rekonštrukcii sa zníži energetická náročnosť budovy a skvalitní sa život klientov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %