Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
21.06.2023 08:25

Mapa umenia na Gemeri a Malohonte prináša 103 diel z obdobia socializmu


Snímka zdroj: (tasr).


Presne 103 umeleckých diel z obdobia socializmu sa podarilo zdokumentovať študentom Fakulty umení Technickej univerzity (TU) Košice v rámci projektu Veľkého mapovania umenia v Gemeri a Malohonte.


Mapovanie, ktoré realizovali od októbra 2022 v trojuholníku miest Revúca, Rimavská Sobota a Rožňava, bolo súčasťou projektu Mesto kultúry Revúca a jeho výsledkom je Mapa umenia, kde sú zachytené najhodnotnejšie diela regiónu.

S myšlienkou zmapovať umelecké diela socializmu vo verejnom priestore Gemera a Malohontu prišla Lívia Gažová zo združenia Čierne diery. "Podobné mapovanie sme už zrealizovali v mojom rodnom meste Piešťany, a keďže často chodíme na Gemer a vieme, že je tam veľmi veľa diel z obdobia socializmu, rozhodli sme sa zamerať práve na ne," povedala.

V rámci mapovania robili archívny a neskôr aj terénny výskum so študentmi TU Košice pod vedením odborníčky na umenie, univerzitnej pedagogičky Gabriely Garlátyovej. "Pre mňa to bolo zaujímavé aj tým, že som ako pedagóg mohla zapojiť do mapovania svojich študentov," uviedla. "Práca v teréne je totiž pri takomto type mapovania veľmi dôležitá," dodala.

Tipy na diela získavali aj od obyvateľov regiónu, od ktorých tiež zisťovali reakcie na to, ako s týmto umením "žijú", ako ho vnímajú, či sú s ním stotožnení. "Zistili sme tiež, že ďalšia, možno rovnaká časť týchto diel bola v nedávnej budúcnosti zničená," pripomenula.

Gažová verí, že tým, že zmapovali tieto diela a predstavili ich verejnosti na mape, vzbudia pozornosť obyvateľov a výsledkom bude väčšia starostlivosť o ne, a pri niektorých aj možnosť ich zreštaurovať. Materiál, ktorý pri mapovaní získali, je podľa nej tak bohatý, že uvažujú aj nad vydaním knižnej publikácie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.12.2016
Vedecká konferencia venovaná kultúrnemu dedičstvu Gemera/Malohontu
Kultúrnemu dedičstvu Gemera a Malohontu a jeho sprístupňovaniu bola venovaná vedecká konferencia, ktorá sa konala 2. decembra v priestoroch Osvetového centra vyšehradskej kultúry v Jelšave v okrese Revúca.
viac
07.02.2017
Nový investor by mal v obci Mýtna vytvoriť okolo 40 pracovných miest
Okolo 30 až 40 pracovných miest má v Mýtnej v okrese Lučenec vytvoriť nový investor, spoločnosť Swietelsky z Rakúska. Potvrdil to starosta Pavel Greksa, podľa ktorého sa firma stane najväčším zamestnávateľom v obci.
viac
15.06.2022
Gemer a Malohont po získaní značky Európske dedičstvo dúfajú v nárast turistiky
Získanie značky Európske dedičstvo (European Heritage Label) pre 12 gotických kostolov so stredovekou sakrálnou architektúrou v Gemersko-malohontskom regióne je šancou dostať viac do povedomia túto kultúrno-historickú oblasť na Slovensku a jej kultúrne dedičstvo a zvýšiť tam turistický ruch.
viac
02.03.2023
Fresky v gotických kostoloch Gemera-Malohontu priblíži verejnosti séria podujatí
Nástenné maľby v gotických kostoloch regiónu Gemer-Malohont, ktoré vlani získali titul Značka Európske dedičstvo, budú v tomto roku predmetom série podujatí v rámci tematického programu Rok nástennej maľby.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %