Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
10.06.2024 04:05

Materská škola spustí nové praktické vyučovanie o kolobehu života


Ilustračná snímka OcÚ Beluša


Materská škola v Beluši bola úspešná v žiadosti o environmentálnu dotáciu Zelené oči z Trenčianskeho samosprávneho kraja. V škôlke si vybudujú vyvýšené záhony, kde si každá trieda vytvorí vlastnú záhradu. Projekt nazvali Dary prírody.


Prostredníctvom zážitkového učenia sa deti dozvedia viac o kolobehu života. Okrem motorických schopností, tímovej práce, pracovných návykov a praktických skúseností si budú mať možnosť prehĺbiť spojenie s prírodou,“ hovorí riaditeľka školy Irena Gulišová.

V deviatich záhonoch z drevených obrúb plánujú pestovať úžitkové a okrasné rastliny. Okrem samotných záhonov, ktoré osadí oddelenie správy majetku a obecných služieb Obecného úradu v Beluši, sa nakúpi nové záhradnícke náradie. Po zabezpečení osiva a sadeníc si deti spoločne s pedagógmi vypestujú planty, ktoré následne zasadia do exteriéru. V starostlivosti budú pokračovať aj v ďalších sezónach.

Súčasťou praktickej starostlivosti o rastliny bude séria vzdelávacích aktivít vrátane návštevy Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho, divadelného predstavenia Kompostory a niekoľkých prednášok na tému zdravá výživa a kompostovanie. Deti tiež navštívia výstavu ovocia a zeleniny a sami si v rovnakých kategóriách v materskej škole zasúťažia.

Pokračuje riaditeľka materskej školy Irena Gulišová: „Individuálne sme sa venovali pestovaniu na triedach, ale vďaka tomuto projektu sa aktivity rozšíria. Projekt nadväzuje na úspešné pestovateľské aktivity v elokovanom pracovisku Hloža. Deti strávia viac času na čerstvom vzduchu a kolobeh prírody uvidia na vlastné oči a sami do neho zasiahnu.“

Za obec uzatvára tému starosta Ján Prekop: „Fyzická práca spolu s aktívnym pestovaním rastlín sa postupne vytráca z našich domácností, preto som veľmi rád, že škôlka deťom poskytne priestor na experimenty a rozvoj pestovateľských zručností. Deti sa naučia vzájomne spolupracovať a zdieľať výsledky svojej práce, čo považujem za veľmi prínosné a dôležité.“

Autor: (ts-OcÚ Beluša, Petra Martišová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.04.2017
Aj v Nitre ocenili pedagógov materských a základných škôl
Pri príležitosti Dňa učiteľov boli v priestoroch nitrianskej Synagógy v utorok 28. marca ocenení pedagogickí pracovníci z materských,  základných a umeleckých škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Nitry.
viac
26.11.2017
Turiec očami detí II.
Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK pripravilo pre deti predškolského veku projekt pod názvom Turiec očami detí II. Projekt je podporený z verejných zdrojov poskytnutých Fondom na podporu umenia a spolufinancovaný s podporou Žilinského samosprávneho kraja.
viac
20.03.2019
Do materských škôl v Banskej Bystrici zavítala Zúbková víla s kufrom zdravia
„Otvor ústa a uvidíš svoje zdravie“ a „Staraj sa o svoje ústa, aby si ochránil svoje zdravie“ – to sú heslá tohtoročného Svetového dňa ústneho zdravia, ktorý pripadá každý rok na 20. marca.
viac
19.11.2021
Vďaka projektu sa deti v Beluši budú vzdelávať Vonku hravo a zdravo!
Materská škola (MŠ) Beluša umožní deťom vďaka projektu z grantového programu Trenčianskeho samosprávneho kraja „Zelené oči“ outdoorové vzdelávanie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %