Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
22.08.2019 06:45

Matica slovenská sa zapojí do Scénickej žatvy 2019


Ilustračný výrez plagátu


Scénická žatva 2019 sa opäť uskutoční v spolupráci s Maticou slovenskou (MS). Najstarší festival neprofesionálneho divadla v Európe, ktorého dejiny začala písať národná ustanovizeň, sa aktuálnym 97. ročníkom približuje k okrúhlej storočnici.


TASR o tom informovala hovorkyňa MS Veronika Matušková.       

„Matica slovenská zriadila v roku 1922 z iniciatívy svojho tajomníka Štefana Krčméryho Ústredie slovenských ochotníckych divadiel. O rok neskôr usporiadalo ústredie prvé celoslovenské divadelné preteky v Martine, z čoho sa odvíja história i prítomnosť Scénickej žatvy. Sme veľmi radi, že aj tento rok môžeme byť súčasťou festivalu, na ktorom budeme sprevádzať krajanský divadelný súbor KUS Zvolen z Kulpína zo Srbska, ktorému darujeme matičné publikácie,“ uviedol druhý podpredseda MS Marek Nemec.       

V roku 1970 dostala súťaž dnešný názov Scénická žatva. Do roku 1976 bola v réžii MS, potom ministerstvo kultúry poverilo organizáciou Osvetový ústav, dnešné Národné osvetové centrum. „Netreba zabúdať ani na ďalší významný počin ústredia – vybudovanie divadelnej šatnice, z ktorej si slovenskí ochotníci požičiavali kostýmy a kroje na svoje hry. Dnes ju nájdeme v Martine ako Šatnicu MS, respektíve Požičovňu kostýmov a krojov MS, so skutočne impozantnou národopisnou garderóbou,“ dodal Nemec.       

Na tohtoročnom festivale si diváci od 28. augusta do 1. septembra v Martine pozrú 15 divadelných predstavení zo Slovenska, dve z Českej republiky a jedno zo Srbska. Divadlo KUS Zvolen z Kulpína uzavrie program hrou Konečná stanica, ktorú napísal Stanislav Štepka. Divadelný program je doplnený o koncerty, tvorivé dielne, ako aj o ďalší súťažný festival autorskej piesňovej tvorby Strunobranie 2019. Ďalšie informácie sú zverejnené na webovej stránke www.scenickazatva.eu.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2016
Kultúrne leto v Poprade bude trvať 88 dní
Kultúrne leto v Poprade bude aj tento rok bohaté, vystúpi na ňom 1000 účinkujúcich. Začína sa vo štvrtok 9. júna a potrvá do 4. septembra.
viac
05.01.2017
Január v znamení kultúry
Žilinská župa naplnila aj prvý mesiac roku 2017 jedinečnými podujatiami regionálnych galérií, knižníc, múzeí, divadiel či kultúrnych stredísk. Kysuce, Orava, Turiec, Horné Považie i Liptov ponúknu zážitky pre každého.
viac
15.05.2019
Festival maďarskej kultúry v Bratislave potrvá dlhšie, takmer celý jún
Novinkou tohtoročného festivalu Dni maďarskej kultúry v Bratislave s názvom Viac ako sused je jeho dlhšie trvanie. Tiež účasť v kráľovskom sprievode na podujatí Korunovačná Bratislava.
viac
14.10.2021
Festival Scénická žatva sa uskutoční v októbri v Martine
Prehliadka amatérskeho divadla a umeleckého prednesu Scénická žatva sa uskutoční od 21. do 24. októbra v Martine. TASR o tom informovala vedúca oddelenia komunikácie a edičnej činnosti Národného osvetového centra (NOC) Alexandra Žilavá.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %