Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
29.05.2019 11:05

Matice a inštitúcie slovanských národov sa zídu na štvrtom kongrese


Logo kongresu matíc


Štvrtý kongres matíc a inštitúcií slovanských národov sa uskutoční od 4. do 7. júna v Martine. Matica slovenská privíta zahraničné delegácie vedcov v Turčianskej galérii, v prvej a druhej matičnej budove. Informovala o tom hovorkyňa Matice slovenskej Veronika Matušková.


Doplnila, že o význame, fungovaní, ale aj o minulosti a prítomnosti matíc a známych slovanských inštitúcií bude reč v odbornej časti kongresu. "Matice ako kultúrne spolky sú unikátnym fenoménom slovanských národov, u iných národov v Európe nemajú obdobu. Boli to spolky utláčaných národov, ich úloha bola národno-obranná. Zároveň sa zaslúžili o rozvoj kultúry, literatúry, vedy, vydavateľskej činnosti a celkových národných hnutí," ozrejmil predseda Matice slovenskej Marián Gešper.       

Do Martina prídu vedci zo Srbska, Slovinska, Bulharska, Čiernej Hory, Českej republiky, Nemecka, ale aj Ukrajiny, Ruska či Rumunska. "Slovenské matičné hnutie bude zastupovať Matica slovenská a tiež Matica slovenská v Srbsku a Oblastná kultúrno-osvetová organizácia Matica slovenská na Zakarpatsku. Zároveň si budú môcť pozrieť program Slovesnej jari v Martine, ktorý potrvá od 4. do 6. júna," uviedla Matušková.       

"V súčasnosti sa z niektorých matíc stali národné knižnice, literárne archívy a múzeá či biografické pracoviská. Vo všetkých maticiach zostala a ďalej sa rozvíja spolupráca so slovanskými kultúrnymi spolkami a organizáciami. Osobitne sa starajú aj o krajanov v zahraničí," dodala hovorkyňa Matice slovenskej.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.03.2018
V mrznúcej Istebňanke sa zišli otužilci z Oravy, Turca i Liptova
Pri teplote vzduchu mínus 4 stupne a vody okolo nuly, sa otužilci zdržali niekoľko minút v mrznúcej vode a k tomu si ešte spievali svoju hymnu. Početná skupina divákov drkotala zubami vari viac ako čvachtajúci sa plavci a mne samému nabehli riadne zimomriavky.
viac
27.07.2018
Národné matičné slávnosti budú po štyroch rokoch opäť v Martine
Národné matičné slávnosti sa uskutočnia 3. a 4. augusta v Martine pri príležitosti 155. výročia založenia Matice slovenskej (MS) a 25 rokov existencie Slovenskej republiky. Ponúknu folklór, divadlo, výstavu aj mimoriadne oceňovanie známych slovenských osobností.
viac
07.06.2019
Matice slovanských národov sa zhodli na intenzívnejšej spolupráci
Matice a inštitúcie slovanských národov zintenzívnia spoluprácu a dialóg v duchu matičných, kresťanských a tradičných hodnôt.
viac
02.11.2021
Matica slovenská si pripomenula 103. výročie Deklarácie slovenského národa
Výbor Matice slovenskej (MS) si v sobotu (30. 10.) v Martine pripomenul 103. výročie prijatia Deklarácie slovenského národa. Deklarácia znamenala pre slovenský národ novú historickú etapu – vznik prvého Česko-Slovenska, v ktorom sa v roku 1919 obnovila činnosť matice.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %