Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
09.05.2016 09:10

Medové špeciality regiónu Gemer-Malohont


Do zostavenia knihy receptov sa môže zapojiť každý, kto pošle svoje odskúšané recepty na špeciality s medom alebo recepty starých mám z rôznych častí regiónu Gemer-Malohont.


Miestna akčná skupina (MAS) Malohont pripravuje knihu, ktorej obsahom budú tradičné i netradičné špeciality s medom.


„Naším cieľom je prostredníctvom zberu receptov a zostavenia knihy prispieť predovšetkým k zachovaniu tradičnej gastronómie tohto regiónu so zameraním na med. Kniha by mala zároveň obsahovať aj netradičné recepty, rôzne rady od včelárov, ako aj kontakty na nich, čím chce MAS pomôcť zviditeľniť ich prácu so včelami i produkciu miestneho zdravého medu a včelieho peľu,“ vysvetlila zámer manažérka MAS Miroslava Vargová.     

Do zostavenia knihy receptov sa podľa nej môže zapojiť každý, kto pošle svoje odskúšané recepty na špeciality s medom alebo recepty starých mám z rôznych častí regiónu Gemer-Malohont. „Môže ísť o zákusky, koláče, hlavné jedlá, predjedlá, nápoje a ďalšie dobroty, v ktorých sa používa med. K receptu je možné pripojiť fotografiu jedla a písomný dokument, odfotený alebo naskenovaný, ktorý dokazuje, že ide o starý recept,“ priblížila Vargová s tým, že môže ísť aj o ručne písaný recept alebo akékoľvek iné fotografie zachytávajúce život so včelami.     

„Vítané sú aj recepty zo starých kníh s regionálnou tematikou alebo zo starých zošitov či rodinných záznamov,“ pokračovala manažérka, podľa ktorej každý, kto sa do prípravy knihy zapojí zaslaním receptu, ju neskôr za odmenu získa. „Ďalšími odmenami budú balíčky včelích produktov od včelárov z regiónu, ktoré bude možné získať napríklad za najviac zaslaných tradičných receptov, najnetradičnejšiu špecialitu alebo najstarší recept, ktorý bude písomne doložený,“ dodala.     

Recepty je možné posielať do 31. júla 2016 na emailovú adresu info@malohont.sk, prípadne poštou na adresu MAS Malohont, Sama Vozára 154, 980 52 Hrachovo. „Recept by mal obsahovať názov špeciality, potrebné suroviny vrátane uvedenia množstva, postup aj s dĺžkou varenia či pečenia a aspoň odhadom aj počet porcií. Potrebné sú tiež kontaktné údaje odosielateľa,“ zakončila manažérka.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.05.2016
Nová cyklotrasa spája Gemer a Malohont s Horehroním
Cyklocesta Plačkova – Svetlá, ktorú v pondelok 16. 5. otvorili neďaleko horského priechodu Zbojská pri Tisovci v okrese Rimavská Sobota, umožňuje cyklistom nový bezpečný spôsob prepravy medzi dvomi regiónmi.
viac
11.08.2021
Klenovská Rontouka vstupuje do 42. ročníka
Už tento víkend sa v obci Klenovec v okrese Rimavská Sobota uskutoční 42. ročník podujatia Gemersko-malohontské folklórne slávnosti – Klenovská Rontouka.
viac
13.09.2021
V GMM vystavujú stilus - najstaršiu písaciu potrebu
V rámci prezentačnej aktivity Predmet mesiaca vystavuje v týchto dňoch Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote nezvyčajný drobný železný predmet stilus, čo je najstaršia písacia potreba.
viac
21.06.2023
Mapa umenia na Gemeri a Malohonte prináša 103 diel z obdobia socializmu
Presne 103 umeleckých diel z obdobia socializmu sa podarilo zdokumentovať študentom Fakulty umení Technickej univerzity (TU) Košice v rámci projektu Veľkého mapovania umenia v Gemeri a Malohonte.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %