Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
06.07.2019 08:25

Medzinárodná cyklotrasa spojí dve krajiny, dva kraje i dva hrady


Ilustračná snímka (tsk)


Medzi mestami Trenčín a Nemšová prebiehajú práce na úseku cyklotrasy v rámci cezhraničného projektu Na bicykli po stopách histórie, na ktorom trenčianska župa spolupracuje s moravským mestom Brumov–Bylnice.


Na slovenskej strane bude mať unikátna cyklotrasa, ktorá prepojí dve vyhľadávané historické pamiatky, Trenčiansky hrad s hradom v meste Brumov–Bylnice, 24 kilometrov. „Samostatné nové teleso cyklotrasy dosiahne dĺžku 11,4 km, zvyšok povedie po už existujúcich komunikáciách. Jeho trasa sa začína za starým železničným mostom v Trenčíne a vedie popod Zamarovce, Skalku nad Váhom, diaľnicu a končiť bude pri kúpalisku v Nemšovej,“ vysvetlil trenčiansky župan Jaroslav Baška počas kontrolného 17. júna s tým, že v Nemšovej cyklotrasa nadviaže na už existujúci cyklochodník vedúci až po hranicu s Českou republikou.

Práce na cyklotrase sú v súčasnosti v štádiu zemných prác a prebiehajú na prvých 6 kilometroch cyklotrasy. „V tejto časti máme odhumusovanú trasu a súčasne prebiehajú práce aj na dvoch mostných objektoch cez vodné toky Sučanka a Vlára. Počas prác boli identifikované úseky, kde je nevhodné podložie a spolu s investorom a projektantom hľadáme riešenie,“ povedal zástupca zhotoviteľa Jozef Chalupiansky.

Podľa slov župana si TSK nechal vyhotoviť kontrolný posudok zo Žilinskej univerzity, ktorý overí správnosť nameraných hodnôt únosnosti podložia a naznačí ďalší postup pri rozhodovaní. „Ak všetko pôjde dobre, túto stavbu by sme chceli dokončiť na jeseň tohto roka tak, aby cyklistická verejnosť stihla koniec sezóny,“ doplnil župan. Zástupca zhotoviteľa potvrdil, že za priaznivých klimatických podmienok a promptného vyriešenia problému s podložím je reálne tento termín stihnúť.

Autor: (tsk-lk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.01.2020
Súčasťou cyklotrasy, ktorá prepojí dva hrady, bude aj inteligentná lavička
V rámci jedinečného medzinárodného projektu Na bicykli po stopách histórie vzniká cyklotrasa, ktorá povedie z Trenčianskeho hradu cez Nemšovú až k českým hraniciam a odtiaľ na Hrad Brumov.
viac
03.04.2020
V Trenčíne zrekonštruujú za 470 000 eur nocľaháreň a nízkoprahové centrum
Trenčín získa nenávratný finančný príspevok vo výške takmer 447 000 eur. Za tieto peniaze zrekonštruuje budovu na Nešporovej ulici, kde dnes sídli Nocľaháreň a Nízkoprahové denné centrum.
viac
04.11.2020
Lesníci sprístupnia Veľkú Javorinu výstavbou novej cyklotrasy
Najvyšší vrch Bielych Karpát – Veľkú Javorinu sprístupnia zo slovenskej i českej strany milovníkom cykloturistiky. Slovenskí a českí lesníci stavajú z eurofondov z oboch strán hranice na vrchol Veľkej Javoriny cyklotrasu.
viac
05.02.2021
V Poloninách vzniká 90-kilometrový cyklookruh
Prepojiť najvýznamnejšie atrakcie a scenérie v okolí vodnej nádrže Starina, a tým podporiť rozvoj turizmu v málo rozvinutom regióne Sninského okresu má za cieľ 92,06 kilometra dlhá cyklotrasa Poloniny Trail.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %