Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
11.03.2019 02:30

Medzinárodné dobrovoľnícke tábory umožňujú spoznať iné kultúry aj pomáhať


Ilustračná snímka (teraz.sk)


Dobrovoľníci zo Slovenska môžu aj v tomto roku spoznávať rôzne krajiny a kultúry a súčasne pomáhať prostredníctvom účasti na medzinárodných dobrovoľníckych táboroch. Vyberať si môžu nielen z európskych destinácií, pôsobiť môžu aj v Japonsku, Južnej Kórei či na Taiwane.


TASR o tom informovala koordinátorka vysielania dobrovoľníkov do zahraničia z občianskeho združenia Inex Slovakia Miroslava Zváčová.       

"Medzinárodný dobrovoľnícky tábor, tzv. workcamp, je príležitosť spoznať krajinu inak, nielen ako cestovateľ. Na jedno- až trojtýždňovom tábore dobrovoľníci z rôznych krajín opravujú historické pamiatky, pomáhajú organizovať festivaly, pripravovať program pre deti, ľudí s postihnutím, seniorov, venujú sa rôznym environmentálnym aktivitám a spoznajú miestnych ľudí," priblížila Zváčová s tým, že dobrovoľníci medzi sebou komunikujú najmä v anglickom jazyku.       

Tábory podľa koordinátorky predstavujú pre dobrovoľníkov možnosť byť samostatnejší, zdokonaliť sa v cudzom jazyku, spoznať kamarátov z celého sveta, získať skúsenosti, zážitky a súčasne pomáhať. Medzinárodné dobrovoľnícke tábory sa konajú počas celého roka, väčšinou v lete. Sú určené pre ľudí od 14 do 99 rokov. Ten, kto sa skôr prihlási, má k dispozícii väčší výber projektov.       

Ročne sa na dobrovoľníckych táboroch prostredníctvom medzinárodných sietí Alliance of European Voluntary Service Organisations a Service Civil International zúčastní viac ako 14.000 dobrovoľníkov, priblížila Zváčová. Zahraniční dobrovoľníci pomáhajú na obdobných Inexom organizovaných projektoch aj na Slovensku.       

Aktivity súvisiace s dobrovoľníckymi tábormi boli podporené z dotácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR "Programy pre mládež 2014 – 2020", ktorú administruje Iuventa – Slovenský inštitút mládeže.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.04.2016
V Gelnici vznikne nový priestor pre kultúru. Bude v bývalej fabrike
Skupina dobrovoľníkov z Gelnice a okolia upravuje priestory v bývalej fabrike Antony. Slúžiť budú na výstavy, premietanie filmov, koncerty, diskusie a iné akcie.
viac
25.10.2016
Magistrát hľadá dobrovoľníkov na sčítanie bezdomovcov
Historicky prvé sčítanie ľudí bez domova v Bratislave sa uskutoční 9. novembra, cieľom je zreálniť ich počet v hlavnom meste.
viac
11.05.2017
Hasičský župný pohár začal písať históriu
Žilinská župa pripravila v roku 2017 novinku pre všetkých dobrovoľných hasičov z Kysúc, Turca, Horného Považia, Liptova i Oravy.
viac
15.06.2018
Myšlienku spolupráce krajín už od najmladšej generácie napĺňajú aj živým šachom
Účastníci z ôsmich krajín prídu do Liptova, aby si porovnali svoje majstrovstvo v kráľovskej hre v rámci Medzinárodného šachového tábora V4 LIPTOV 2018
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %