Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
17.09.2022 04:20

Medzinárodné preteky horských záchranárov


Ilustračný výrez plagátu


Horská záchranná služba - oblastné stredisko HZS Nízke Tatry pripravila na 24. septembra 2022 Medzinárodné preteky horských služieb v Nízkych Tatrách v lokalite Demänovská dolina. Zároveň ide o 1. ročník Memoriálu Romana Bencúra.


Prvým ročníkom Memoriálu Romana Bencúrachcú horskí záchranári vzdať úctu svojmu tragicky zosnulému kolegovi, ktorému sa vášeň pre hory stala osudnou pri jednom zo zimných horských výstupov, kde ho nečakane strhla lavína. Na pretekoch si svoje sily a zručnosti otestujú horskí záchranári nielen zo Slovenska, ale aj z Česka a Poľska.

Akcia tohto formátu sa na Slovensku uskutoční po prvýkrát. Preteky preveria zručnosti a znalosti horských záchranárov oblastiach lezenia, fyzickej kondície, orientácie v teréne s GPS, práce s lanom, práce s technickými prostriedkami a zdravovedy. Na podujatí sa predstavia dvojčlenné tímy Horských záchranných služieb zo Slovenska, Českej republiky a Poľska.

„Tímová spolupráca je pri každodennej činnosti horských záchranárov, obzvlášť v ťažko dostupných terénoch kľúčová. Zmeranie síl s okolitými štátmi horskej záchrany s dôrazom na bezpečnosť, opatrnosť, rýchlosť preverí nielen ich schopnosti, kompletný lezecký výstroj, ale zároveň upevní vzájomné priateľské vzťahy s členmi horskej záchrannej služby zo susedných krajín , “ povedal minister vnútra SR Roman Mikulec.

Viac informácii o medzinárodných pretekoch nájdete na ich webe: Horská záchranná služba – Mountain Rescue Service (hzs.sk) a ich FB stránke: https://www.facebook.com/hzs.sk .

Roman Bencúr :

Narodil sa 19. 11. 1970 v Partizánskej Ľupči. Mal rád pohyb v horách a celkovo šport. Od roku 1998 pôsobil najprv ako dobrovoľný záchranár v Nízkych Tatrách a potom od 1. 1. 2005 sa stal profesionálnym záchranárom Horskej záchrannej služby, kde sa po čase stal inštruktorom. Pôsobil tiež ako aktívny člen v horolezeckom oddiely ZŠK Jasná. Rád liezol v Tatrách letné aj zimné cesty, nepohrdol ani Alpami. Ako záchranár bol ľudský, pohotový a hlavne vždy dobre naladený, v práci sa vedel správne rozhodnúť. Pod heslom „ šup šup mucko “ vždy motivoval a rozveselil svojich kolegov. Nakoniec sa mu jeho vášeň pre hory stala osudnou a to pri zimnom výstupe Mlynárovým žľabom dňa 28. 2. 2019, kde ho nečakane strhla lavína. Česť jeho pamiatke.

Autor: (ts-MV SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.01.2020
Podujatie Liptov Ride otvára svoj už piaty ročník
Letné a zimné športy prepoja zaujímavými trasami Demänovskú dolinu, Jasnú, liptovské lúky a lesy a mesto Liptovský Mikuláš.
viac
26.02.2020
Už po tretíkrát sa na trati pod Chopkom zídu krňačkári
Už po tretíkrát sa na trati pod Chopkom zídu krňačkári nielen zo Slovenska ale aj zo Švajčiarska a Nemecka a zabojujú o najrýchlejší čas na kľukatej trati z pod Kosodreviny do Krupovej.
viac
05.12.2020
MŽP: Výstavbu a dopravu v Demänovskej doline treba obmedziť
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) preverí stanoviská a rozhodnutia okresného úradu a Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR vydané k územnému plánu obce Demänovská Dolina a sprístupní ich na verejnú kontrolu.
viac
23.02.2022
Po dvojročnej prestávke sa uskutoční Venerovského memoriál
Po dvojročnej prestávke spôsobenej pandémiou nového koronavírusu sa tento rok lesníci opäť postavia na štart Venerovského memoriálu. Dejiskom 56. ročníka Majstrovstiev lesníkov SR v lyžovaní s medzinárodnou účasťou bude Monkova dolina v Ždiari.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %