Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
21.03.2020 04:00

Medzinárodný deň lesov pripomína význam biodiverzity


Jeleň lesný (Cervus elaphus). Autorka snímky: (Erika KOVÁCSOVÁ).


Sobotný Medzinárodný deň lesov pripomína, že lesy sú biologicky najviac diverzifikovanými ekosystémami na Zemi. Vyskytuje sa v nich viac ako 80 percent druhov rastlín, živočíchov, hmyzu, húb, baktérií a viac ako 60 000 druhov drevín.


Lesy majú teda nezastupiteľnú funkciu pri zachovaní biodiverzity. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Monika Hucáková.

„Na Ústave ekológie lesa sa v rámci svojich výskumných aktivít dlhodobo venujeme problematike biodiverzity lesov, rozvíjame medzinárodnú spoluprácu v danej oblasti a participujeme na riešení viacerých projektov. Týkajú sa napríklad biodiverzity lesov mierneho pásma a udržateľnosti hospodárenia v nich,” hovorí riaditeľka ústavu Ľubica Ditmarová.

Najväčšou hrozbou pre biodiverzitu je podľa nej ničenie alebo pretváranie prírodných stanovísk, ako napríklad masové odlesňovanie, vysúšanie mokradí, rozširovanie ornej pôdy a pasienkov, pokračujúca urbanizácia a využívanie prírodných zdrojov.

Doplnila, že na Slovensku sú najviac poškodené ekosystémy mokrade a lesy. Biodiverzita je však v porovnaní s okolitými krajinami ešte relatívne dobre zachovaná. „Na území SR sa nachádza viac ako 11 000 druhov rastlín, húb a rias a okolo 28 000 rôznych druhov živočíchov,” uviedla Ditmarová.

Medzinárodný deň lesov vyhlásilo Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (OSN) v roku 2012. Organizujú ho Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo OSN, Fórum OSN o lesoch v spolupráci s vládami, Partnerstvom pre spoluprácu v oblasti lesov a ďalšími organizáciami. Krajiny sveta vyzývajú, aby vyvíjali úsilie na lokálnej, národnej a medzinárodnej úrovni a organizovali aktivity na zvýšenie povedomia o význame lesov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.06.2020
Kliešťovou encefalitídou sa možno nakaziť aj z potravín
Od začiatku roka Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR eviduje už 13 ochorení na kliešťovú encefalitídu. Z toho sedem ochorení vzniklo po prisatí kliešťa a šesť konzumáciou nepasterizovaných produktov. Uviedla to hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.
viac
23.11.2020
Spolupráca UKF a Jaguaru v oblasti biomonitoringu priniesla prvé výsledky
Spolupráca Fakulty prírodných vied Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre so spoločnosťou Jaguar Land Rover v oblasti biomonitoringu priniesla prvé vedecky podložené výsledky.
viac
07.06.2021
Červený zoznam ohrozených rastlín Slovenska obsahuje 1218 druhov
Červený zoznam ohrozených rastlín Slovenska obsahuje 1218 druhov. Takmer 34 percent z pôvodných druhov flóry je v súčasnosti do istej miery ohrozených. Z toho je 66 druhov regionálne vyhynutých a ďalších 17 druhov je pravdepodobne vyhynutých.
viac
03.02.2023
Mokrade patria k najohrozenejším ekosystémom a miznú rýchlejšie ako lesy
Mokrade patria k najohrozenejším ekosystémom na Zemi a miznú trikrát rýchlejšie ako lesy. Poukázala na to Štátna ochrana prírody SR pri príležitosti Svetového dňa mokradí, ktorý pripadol na štvrtok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %