Utorok 07.05.2024
Dnes má meniny 
Monika
°C
22.04.2018 10:51

Medzinárodný festival Ľudové umelecké remeslá


Plagát - pozvánka


Významnou súčasťou kultúrnych tradícií sú ľudové remeslá, ktoré sú jedinečným kultúrnym dedičstvom Slovenska a svedčia o vysokej kvalite ľudových výrobcov. Na Slovensku sa ľudové zvyky, tradície a obyčaje udržiavajú rozličným spôsobom.


Na tomto základe vyrástli generácie ľudových remeselníkov, ktorí pokračujú v diele svojich predkov. Udržiavajú typické remeslá, ale vo svojej kreativite pokročili a vytvárajú diela v novom dizajne.

Je veľmi dôležité podporovať ľudových remeselníkov a výrobcov v ich činnosti a dať im možnosť vlastnej prezentácie a sebarealizácie. Z tohto dôvodu vzniklo v roku 2006 občianske združenie Tradičné ľudové umelecké remeslá z Leopoldova. Činnosť združenia je zameraná na zachovávanie tradičných ľudových remesiel a remeselníkov na Slovensku a na prezentáciu slovenskej ľudovej kultúry v zahraničí. Medzi hlavné aktivity združenie patrí organizovanie medzinárodného festivalu ľudových remesiel ĽUDOVÉ UMELECKÉ REMESLÁ.

Toto podujatie organizujeme od roku 2009 a v tomto roku sa predstavíme v mestách Nitra, Topoľčany, Trenčín, Piešťany, Skalica, Štrbské Pleso, Senec a Žilina. Na podujatiach môžu návštevníci vidieť keramikárov, drotárov, drevorezbárov, kováčov, korytárov, tokárov, výrobcov ľudových nástrojov, čipkárky, výrobcov kraslíc, šúpolienok, háčkovaných a vyšívaných vecí, šperkárov, kožušníkov, včelárov, remenárov , brašnárov, zvonkárov a veľa iných krásnych remesiel.

Medzi najvýznamnejšie patrí podujatie v Piešťanoch na ktorom sa predstaví až 170 ľudových výrobcov zo Slovenska, Čiech, Poľska, Maďarska, Srbska, Rumunska, Číny, Ukrajiny . V tomto roku sa remeselníci na Kúpeľnom ostrove v Piešťanoch predstavia v dňoch 18-20.5.2018 už po desiaty krát. Podujatia spestrí vystúpenia folklórnych a speváckych skupín, tvorivé dielne , program pre deti a podobne.

Neoddeliteľnou súčasťou podujatí sú aj zdravotne postihnutí remeselníci, chránené dielne a domovy sociálnych služieb nielen zo Slovenska, ale i zahraničia.

Podujatie Ľudové umelecké remeslá organizuje občianske združenie Tradičné ľudové umelecké remeslá , spoluorganizátormi sú mestá Topoľčany, Skalica, Senec, Žilina, obec Štrba, SLK a.s Piešťany, výstavisko Agrokomplex v Nitre a výstavisko Expo Center v Trenčíne.

Veľká vďaka patrí nielen mestám , ktoré sa podieľajú na organizácii podujatí, ale i spoločnostiam a nadáciám ktoré projekt podporujú.

www.ludoveremesla.org

 

Autor: Oz Tradičné ľudové umelecké remeslá


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.06.2016
Na Medzinárodnom folklórnom festivale Myjava 2016 sa predstaví 1500 účinkujúcich
Účinkujúci zo štyroch kontinentov budú zabávať divákov na 57. ročníku Medzinárodného folklórneho festivalu Myjava 2016 (17. – 19. 6.). Okrem slovenských folklórnych súborov a skupín sa na kopaniciach predstavia tanečníci a hudobníci z Českej republiky, Chorvátska, Indie, Egypta, Namíbie a Peru.
viac
24.04.2017
Na Bojnickom zámku upália bosorku
Slovenské národné múzeum – Múzeum Bojnice tento rok počas Medzinárodného festivalu duchov a strašidiel predstaví tajomný príbeh Vladislava Opoľského. Medzinárodný festival duchov a strašidiel prinesie každoročnú dávku tajomna a strachu v termínoch 27. 4. – 1. 5. 2017 a 3. 5. – 6. 5. 2017.
viac
21.06.2019
Festival bude zaujímavou konfrontáciou so šachistami zo zahraničia
Mladí šachisti sa už tradične koncom júna stretávajú v Liptovskom Mikuláši. Tento rok je to už 13. ročník Medzinárodného šachového festivalu mládeže LIPTOV 2019. Počet zahraničných účastníkov sa na festivale každoročne zvyšuje.
viac
13.07.2019
Bačovské dni predstavia podoby tradičnej valaskej kultúry
Na 19. ročníku medzinárodného festivalu valaskej kultúry Bačovské dni sa v Malatinej (okres Dolný Kubín) predstaví v sobotu 13. júla a v nedeľu 14. júla viac ako 500 účinkujúcich. TASR o tom informoval riaditeľ Oravského kultúrneho strediska (OKS) v Dolnom Kubíne Miroslav Žabenský.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %