Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
08.12.2022 08:25

Mestá a obce budú môcť problémy na cestách nahlasovať cez webovú aplikáciu


Tlačová konferencia po rokovaní medzi novozvoleným predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ondrejom Lunterom a zástupcami regionálnych združení miest a obcí (RZMO), ktoré pôsobia v BBSK v stredu v Banskej Bystrici 7. decembra 2022. Snímka zdroj: (tasr).


Mestá a obce v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) budú môcť problémy na cestách II. a III. triedy v jeho správe nahlasovať kraju prostredníctvom novej webovej aplikácie.


Na tlačovom brífingu po rokovaní so zástupcami regionálnych združení miest a obcí (ZMO), ktoré pôsobia v BBBSK, o tom informoval jeho predseda Ondrej Lunter.

"Je veľmi dôležité, aby sme mohli dostávať systematickú a pravidelnú spätnú väzbu od jednotlivých starostov. Starostovia najlepšie vedia, aké cesty sú v rámci ich katastra," uviedol Lunter. Ako dodal, novú webovú aplikáciu, prostredníctvom ktorej budú môcť samosprávy nahlasovať svoje podnety, spustí kraj začiatkom januára.

Zástupcovia regionálnych združení miest a obcí rokovali s predsedom BBSK o viacerých témach. Medzi nimi aj o projekte centier integrovanej zdravotnej a sociálnej starostlivosti, ktorý kraj spustil v Mikroregióne pri Slanej. "Je naším cieľom tento projekt rozšíriť na celé územie kraja. Dnes máme 24 funkčných zastúpení obcí, ktoré sa predbežne prihlásili, že oň majú záujem," uviedol Lunter s tým, že na zriaďovanie centier chce využiť externé zdroje a výzvy.

Predseda kraja a zástupcovia regiónov hovorili aj o integrovanej územnej stratégii, v rámci ktorej je pre BBSK z európskych zdrojov pridelených vyše 174 miliónov eur. Finančné prostriedky sú určené na rozvoj samospráv aj vyššieho územného celku. Témou pracovného stretnutia bola aj aktuálna kríza spojená s infláciou a vysokými cenami energií či komunikácia s vládou.

"Spoločne vnímame akútny nedostatok funkčného dialógu a partnerstva s vládou. Vnímame, že informácie o jednotlivých legislatívnych zámeroch a informácie o tom, akým spôsobom vláda bude kompenzovať samosprávam to, čo sa momentálne deje, dostávame na poslednú chvíľu," skonštatoval Lunter. Ako dodal, všetky doterajšie opatrenia vlády, ktoré vplývajú na rozpočty samospráv, predstavujú spoločne s energetickou krízou pre BBSK zvýšené náklady vo výške viac ako 30 miliónov eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.01.2018
BBSK považuje za jednu z najhlavnejších priorít dobudovanie R2
Rozvoj Slovenska znamená rozvoj regiónov, bez toho nemôže byť krajina, ktorá má všetky výrobné faktory - pracovnú silu, suroviny, kapitál, pôdu, bohatá. Konštatoval to v utorok v Banskej Bystrici splnomocnenec vlády pre podporu najmenej rozvinutých okresov Anton Marcinčin.
viac
30.06.2020
V obciach Muránska Zdychava a Muránska Huta platí mimoriadna situácia
Prívalové dažde, ktoré sa oblasťou Muránskej planiny prehnali v nedeľu podvečer, spôsobili značné škody na cestných komunikáciách. Úplne neprejazdná je cesta II/531 medzi Muráňom a Muránskou Hutou, cesta III/2845 do obce Muránska Zdychava je prejazdná len v jednom pruhu.
viac
07.07.2020
Kraj už má mandát na údržbu ciest k turisticky atraktívnym lokalitám
Hoci má Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) turisticky atraktívne miesta, už dlhé roky sa obce a mestá či súkromný sektor trápia so stavom komunikácií, ktoré k nim vedú.
viac
31.10.2023
Župan Ondrej Lunter ocení výnimočné osobnosti
Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja ocení výnimočných ľudí, ktorí v našom kraji preukázali vynaliezavosť, energiu a oddanosť svojej profesii a komunite. Nominácie na výročnú CENU PREDSEDU BBSK sú otvorené do 30. novembra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %