Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
16.10.2017 03:44

Mestá a obce sa pripravujú na dôstojnú Pamiatku zosnulých


Ilustračná snímka: (tasr).


Samosprávy sa pripravujú na Sviatok všetkých svätých a Pamiatku zosnulých. Tomu prispôsobujú správu cintorínov a ostatné pietne miesta.


Mestá a obce sú najväčšími prevádzkovateľmi cintorínov a pietnych miest, čomu prispôsobujú aj svoje aktivity pred blížiacimi sa sviatkami. Venujú sa hlavne prípravám areálov posledného odpočinku na očakávaný nápor návštevníkov, čo znamená napríklad odstraňovanie lístia, zabezpečovanie prístupu k úžitkovej vode, rozmiestnenie odpadkových košov a veľkoobjemových kontajnerov pre pozostalých, ktorí upravujú hroby príbuzných. V niektorých prípadoch osadzujú tzv. sviečkomaty, predlžujú prevádzku verejného osvetlenia, pristupujú k regulácii dopravy, prípadne posilňujú spoje mestskej hromadnej dopravy a  hliadok mestskej a obecnej polície.

Návšteva cintorínov je spravidla rozdelená na viacero dní, a preto aj tieto opatrenia reagujú na postupný nápor ľudí počas dlhšieho obdobia. V dušičkovom období  samosprávy tiež predlžujú otváracie hodiny na cintorínoch a o všetkých zmenách informujú rôznymi komunikačnými nástrojmi. Či už prostredníctvom webových stránok samosprávy, respektíve prevádzkovateľa cintorína, ale aj napríklad informáciami na úradnej tabuli a tiež na stránkach radničných novín a cez miestne médiá.

Mestá a obce sa pripravujú na Dušičky tak, aby v rámci svojich možností vytvorili čo najdôstojnejšie podmienky spomínania na zosnulých na miestach posledného odpočinku.

Autor: (Michal KALIŇÁK, hovorca a tajomník rady expertov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.09.2017
Systém informatizácie by mal na celom Slovensku fungovať do piatich rokov
Princíp jedenkrát a dosť v oblasti informatizácie na úradoch by mal v súčasnosti platiť v Slovenskej republike už v 2100 mestách a obciach. V priebehu ďalších piatich rokov by to malo byť na území celého Slovenska. Uviedol to na tlačovej konferencii ZMOS výkonný podpredseda Milan Muška.
viac
27.10.2017
Opatrenia hlavného mesta pred blížiacimi sa sviatkami
Z dôvodu zvýšeného náporu ľudí na cintorínoch, v období od 28. 10. do 5. 11., hlavné mesto spolu so svojimi mestskými organizáciami prijalo opatrenia s cieľom zabezpečiť pokojný a bezpečný priebeh Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých.
viac
30.10.2017
Počas sviatkov slávnostne osvetlia Dóm sv. Alžbety
Nadchádzajúci Sviatok všetkých svätých a Pamiatku zosnulých si uctí mesto Košice slávnostným osvetlením mestskej dominanty – Dómu sv. Alžbety.
viac
30.10.2020
Na Sviatok všetkých svätých platí zákaz vychádzania
Návšteva cintorínov nepatrí medzi výnimkami zákazu vychádzania mimo bydliska, čiže platí, že aj na "dušičky" je potrebné zostať doma.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %