Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
21.04.2016 10:00

Mestá dostanú možnosť vyhlásiť na svojom území nízkoemisné zóny


Označenie zóny v Rakúsku.


Slovenské obce a mestá budú mať možnosť zlepšiť kvalitu ovzdušia na svojom území vytvorením takzvaných nízkoemisných zón.


Podmienky ich vyhlasovania určuje návrh vyhlášky, ktorú do medzirezortného pripomienkového konania predložilo ministerstvo životného prostredia.      

Envirorezort konštatuje, že Slovensko patrí medzi európske krajiny, ktoré neplnia požiadavky na kvalitu ovzdušia. Európska komisia krajinu od roku 2008 každoročne vyzýva na prijímanie efektívnych opatrení. Zriadenie nízkoemisných zón je jedným z možných opatrení, siahol po ňom už rad európskych miest.     

 “Rozrastajúca sa doprava má značný podiel na zhoršenej kvalite ovzdušia aj na území Slovenskej republiky, a to predovšetkým v mestách,“ priblížilo ministerstvo hlavný dôvod legislatívne upraviť problematiku nízkoemisných zón.      

Návrh vyhlášky, ktorá má začať platiť od budúceho roka, ustanovuje všeobecné podmienky pre vytváranie nízkoemisných zón. Obce ich budú môcť vymedziť všeobecne záväzným nariadením na svojom území. Začiatok a koniec zóny bude označený zvislou dopravnou značkou. Zároveň obce vymedzia vozidlá, ktoré majú vjazd zóny povolený. Tie budú musieť byť označené emisnou plaketou s uvedením príslušnej emisnej kategórie.      

Okrem takýchto vozov budú môcť do nízkoemisných zón vojsť vozidlá integrovaného záchranného systému, vozidlá prepravujúce osoby zdravotne postihnuté, vojenské vozidlá a niektoré ďalšie. Obce budú môcť stanoviť, že sa obmedzenie vjazdu do nízkoemisnej zóny nevzťahuje na autá obyvateľov s trvalým pobytom v nich. Tiež budú mať možnosť povoliť dočasnú alebo trvalú výnimku pre určité vozidlá na základe žiadosti prevádzkovateľa vozidla.      

V prípade, že sa niektoré zo slovenských miest rozhodne nízkoemisnú zónu na svojom území zriadiť, v platnosti môže byť najskôr 12 mesiacov po jej vyhlásení. Zámer pritom obce budú musieť prerokovať s ministerstvom životného prostredia, ktoré tiež budú následne informovať o vzniku zóny. Envirorezort bude na svojej internetovej stránke viesť zoznam nízkoemisných zón.      

Vytváranie nízkoemisných zón predpokladá Stratégia pre redukciu prachových častíc PM10, ktorú schválila vláda 11. februára 2013. Vtedy uložila ministerstvám životného prostredia, vnútra a dopravy legislatívne podporiť a usmerniť obce pri vytváraní nízkoemisných zón. Pri tvorbe návrhu vyhlášky bola vytvorená pracovná skupina, ktorej členmi sú okrem zástupcov trojice ministerstiev i zástupcovia Združenia cestných dopravcov Slovenskej republiky, Únie autodopravcov Slovenska a Združenia miest a obcí Slovenska.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.07.2018
Bezplatné wifi zóny v obciach a mestách môžu pomôcť aj rozvoju turizmu
Bezplatné wifi zóny na verejných priestranstvách v obciach a mestách môžu zvýšiť kvalitu života občanov, ale aj pomôcť k rozvoju turizmu. Uviedol to podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši na tlačovej konferencii v Bratislave, kde zároveň spustil výzvu WiFi pre Teba.
viac
15.08.2019
Obce sa majú čím navzájom inšpirovať aj v oblasti životného prostredia
Mestá a obce sa podľa Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) majú čím inšpirovať a mali by sa porovnávať. „Je veľmi dobré, ak samosprávy idú do pilotných projektov, z ktorých poznatky môžu poslúžiť aj ďalším samosprávam,“ uviedol pre TASR hovorca ZMOS Michal Kaliňák.
viac
09.06.2021
Hľadajú sa odborníci na zlepšenie životného prostredia v mestách a obciach
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR hľadá odborníkov na projekty venované zlepšeniu životného prostredia v mestách a obciach Slovenska.
viac
04.01.2022
ZMOS prichádza s enviroakadémiou
Združenie miest a obcí Slovenska prichádza s enviroakadémiou. Cieľom tejto agendy bude pokrytie kľúčových aspektov životného prostredia z hľadiska miestnej územnej samosprávy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %