Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
08.01.2024 12:05

Mestá hodnotia zber bioodopadu. Frekvencia vývozu nie je dobre nastavená


Ilustračná snímka Brainee.sk


Obyvateľom najviac prekáža zápach a premnožený hmyz, obciam zase prísne legislatívne podmienky. Portál EURACTIV Slovensko sa pýtal aj Združenia miest a obcí Slovenska na to, ako po čase hodnotia zavedenie zberu kuchynského odpadu.


Povinnosť zavedenia triedeného zberu kuchynského odpadu začala pre väčšinu samospráv platiť od 1. januára 2021 s polročným prechodným obdobím. Od začiatku roka 2023 sa k nim pridali aj Bratislava a Košice, ktoré mali pôvodne výnimku.

Miera separácie biologicky rozložiteľného odpadu odvtedy postupne narastá. Množstvo zmesového odpadu historicky kleslo pod jeden milión ton, čo má pozitívny vplyv aj na mieru skládkovania.

Práve obmedziť jeho množstvo a splniť záväzky voči Európskej únii boli cieľmi ministerstva životného prostredia pod Jánom Budajom,  keď separáciu kuchynského odpadu presadilo.

Pre samosprávy bola však nová povinnosť výzvou a prinášala so sebou problémy technické aj finančné, zhodne bilancujú pre EURACTIV Slovensko Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) aj Únia miest Slovenska (ÚMS).

Viac informácií nájdete TU.

 

 

Autor: Zdroj: EURACTIV Slovensko, ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.08.2016
Preplnené kontajnery. Kto je zodpovedný za ich vývoz?
Pri veľkom počte ľudí sa môže stať, že nemáte kam vyhodiť vzniknutý odpad z domácnosti, pretože všetky zberné nádoby sú preplnené. Kto je zodpovedný za zvoz komunálneho odpadu a triedeného zberu?
viac
08.02.2021
Zber kuchynského bioodpadu si Trnavčania osvojili už v začiatku
Zber kuchynského bioodpadu sa v Trnave ujal hneď na začiatku do tej miery, že mesto od februára zvýšilo frekvenciu jeho odvozu z dvoch na tri razy do týždňa. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.
viac
02.08.2021
Pod Tatrami zavádzajú spravodlivé poplatky za odpady
Obec Ľubica neďaleko Kežmarku už dlhodobo realizuje kroky, vďaka ktorým jej obyvatelia každoročne znižujú množstvo odpadu smerujúceho na skládky.
viac
14.08.2021
Samosprávam klesá odpad s automatizovaným množstvovým zberom
Slovenským skládkam sa darí napriek zvyšovaniu poplatkov. V roku 2020 išlo na skládky 48,4 % komunálneho odpadu. Jednou z príčin je stále triedenie odpadu. Mestá a obce hľadajú riešenia ako eliminovať množstvo odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %